До края на юни кабинетът ще решава какво да прави с АЕЦ "Белене"

Според Делян Добрев има различни варианти за решение на този казус, но каквото и да е то, трябва да бъде консенсусно

Парламентът даде срок до 30 юни на правителството, за да реши какво ще прави с вече платеното и доставено оборудване за АЕЦ "Белене", съобщава "Дневник". Разискването с участието на министъра на енергетиката Теменужка Петкова трябваше да се проведе още сутринта, но тя била в отпуск и беше отменено.

"Имах личен ангажимент, който беше поет преди много време и си пуснах 1 ден отпуск, но успях да се справя", каза Петкова, след като все пак се появи в парламента по обед.

От БСП искаха правителството да е готово с решение за бъдещето на централата до месец, но в крайна сметка бе приет вариантът, предложен от Делян Добрев от ГЕРБ.

"Днес не взимаме решение дали да се строи "Белене" или не", уточни Добрев. Според него решението не изключва нито една опция - дали да се продадат вече платените реактори, да се сложат в АЕЦ "Козлодуй", да са строи АЕЦ "Белене" и т.н

Правителството на Бойко Борисов прави всичко възможно за интереса на българите, когато става въпрос за ядрена енергетика и проекта "Белене", декларира Петкова по време на разискванията.

"Трябва да гледаме напред и да вървим напред. Имаме лицензирана площадка, ратифициран проект, оборудване, което вече е тук и което е платено. Оттук нататък предстои въпросът как ще продължим напред, в каква посока", коментира Петкова и добави. "Не можем няколко човека да вземем такова важно решение. Може да има спорове, дебати, но това е пътят, който ние трябва да извървим заедно, за да стигнем до консенсусно решение, което да бъде в интерес на българските граждани", каза още Петкова.