Делян Добрев: Службите са имали информация за участниците в наддаването за ЧЕЗ

Не се знае коя е фирмата, която с офертата си е надул цената на сделката, каза още шефът на парламентарната комисия по енергетика

Делян Добрев

Делян Добрев

Службите казаха, че са имали подробна информация за участниците в наддаването за дяла на ЧЕЗ и познават фирмата на Гинка Върбакова.  Те смятат, че офертата е сериозна. Що се отнася до  КЕВР и КЗК – те очакват плановете на дружеството и след това ще започнат своето разследване, това обясни в директно включване от парламента депутатът от ГЕРБ и шеф на комисията по енергетика Делян Добрев.

Що се отнася до справките, които службите е трябвало да дават периодично,  ДАНС са дали 4 справки в различните ведомства, но днес е готова справката, която обаче не е предоставена все още на премиера Борисов. 

По думите му първоначално активите на ЧЕЗ са били оценени на 240 млн. са били активите на ЧЕЗ, но коя е била фирмата, която с офертата си е надула цената на сделката – няма представа.

На закритото заседание ще научим повече подробности, като там може би ще стане ясно, кои са точно банките, които са се ангажирали с даването на кредит на Върбакова.  От нея и експертите и само разбрахме, че има международен консорциум от банки, с които се консултира сделката. Но имената на банките не са обявили. Шефът на ББР Стоян Мавродиев обясни, че негова банка, която бе посочена като една от финансовите институции, свързана с кредитирането на Върбакова, няма никакъв конкретен ангажимент към нея. Имало е само стандартно запитване към банката от фирмата на Гинка Върбакова дали може да получи кредит, но това не е бил поеман никакъв правен и финансов ангажимент от страна на ББР.

Добрев обясни също, че са чули доста информация и от фирмата купувач. Станало е ясно, че с кредити ще се покрие 70-80% от цената на сделката, а останалите 20-30 % - със собствените средства на купувача. Тези кредити ще бъдат на купувача, тоест на друго юридическо лице, което ще отговаря за изплащането на тези задължения. Ако моделът за финансиране е 30 към 70 и се включи и държавата като сътружник 50:50, тогава средствата ще бъдат разпределени по равно. Гинка Върбакова остава в играта с държавно участие, но Добрев отказа да се ангажира какво точно ще се случи. 

На въпрос на водещата какво би посъветвал Теменужка Петкова, която подаде оставка, депутатът от ГЕРБ деликатно отговори: Оставката на Петкова – не мисля, че предстои гласуване на оставката й. Тя ще се гледа на коалиционен съвет първо и чак тогава ще се гласува в парламента. Но за мен подаването на оставка е личен акт и аз не бих искал да се бърка в решението, което ще  вземе Петкова по този въпрос.