Данък "Богатство" скара бизнесмена Красимир Дачев и синдикалиста Пламен Димитров

Пламен Димитров и Красимир Дачев

Пламен Димитров и Красимир Дачев

Дебатът за данъчната система у нас и предложените нови мерки от синдикатите за уравновесяване между това, което плащат бедните и богатите – доведе до горещ спор между председателя на КНСБ Пламен Димитров и бизнесмена Красимир Дачев е студиото на Би Ти Ви.

Синдикалният лидер бе категоричен, че данъчната ни система е у нас е една от най-несправедливите в целия ЕС.

„Ако погледнем самата структура на данъчните приходи, ще видим, че 2/3 са от косвени данъци. Обществено ясно на всички е, че косвените данъци, бъдейки с равни ставки – се смятат за по-несправедливи сред по-бедните части на населението, защото го натоварват повече от по-богатите. Всички преки данъци формират останалата 1/3. Съотношението в Западна Европа е точно обратното”, каза председателят на КНСБ.

Димитров допълни, че пакетът от 9 мерки на КНСБ цели да ребалансира това съотношение. Част от тях са необлагаем минимум, увеличаване на максималния осигурителен доход, елементи на семейно подоходно облагане и Данък „Богатство”. На европейско ниво, съотношението богати-бедни е най-високо в България, Румъния и Латвия.

Следващият данък, който ние смятаме, че трябва да бъде въведен е данъкът върху дигиталните обороти. Всички държави-членки в момента правят тези разчети. Данъкът върху дивидента също е ключов данък, който показва с колко се натоварва бизнесът – трябва да бъде увеличен на 10%”.

Според бизнесмена Красимир Дачев данък „Дивиент” ще стане не 10, а 15 %, защото веднъж се облага с 10%, а след това с още 5%.

Тази дъвка се вади през годините, последният път беше през 1998 г., когато данък общ доход беше 42,5%, а събираемостта беше 35%. Само за справка, днес събираемостта е около 90%. Плоският данък съвсем не е плосък, защото аз, ако изкарам 100 лв., ще платя 10 лв. Това е доходен данък, той може да бъде обложен и да бъде администриран от общините, те нямат капацитет”, аргументира позицията си представителят на бизнеса.

Дачев каза още, че данък „Богатство” ще бъде сложен за събиране заради липсата на електронно правителство и изостаналата дигитализация на общините. Той допълни, че при увеличаване на данъците, бизнесът ще мигрира от България, а средната класа ще бъде ощетена.След излагането на тезите „за” и „против”, Пламен Димитров си тръгна от студиото с аргумента, че е обиден от разказването на виц по темата от страна на бизнесмена Дачев.