Червени експерти плашат със стряскащи цени на тока и парното

Задържането на цената на газа ще се окаже много лош рикошет през октомври, смята Еленко Божков

Огромен скок на цените на електро и топлоенергията през есента предвиждат експерти. След като от 1 юли цената токът се покачи с 2%, а парното със 7%, сега прогнозите на специалистите вещаят шоково увеличение. Причината отново е цената на газа.

"Не трябваше да се задържа цената на природния газ, което направиха от КЕВР, защото това ще се окаже един много лош рикошет през октомври. Много вероятно е да има скок в цените на природния газ с около 25-27%, както стана през април 2017-а. Това от своя страна ще доведе до скок на топлинната енергия точно в отоплителния сезон, както и до скок на електроенергията за бита", коментира пред Нова ТВ Еленко Божков, който е и бивш член на Комисията за енергийно и водно регулиране.

След покачването на цените от 1 юли бе поискана оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов. То обаче не е могло да бъде избегнато и дори цената е задържна, смята също и и друг енергиен експерт – проф. Атанас Тасев.

"Много хора не могат да разберат защо е създаден регулаторът. Той не определя цени, а приема таван на цените, над които монополите не могат да продават. След като е задържана цената на газа, логично е, че в следващия период ще има по-голямо увеличение", обяви Тасев.

По думите му, ако България имаше много доставчици на газ и на пазара предлагането беше по-голямо от търсенето, тогава щеше да има и пазарен модел.

"Страната ни има един доставчик и затова не сме в този модел", каза Тасев и и изрази мнение, че това увеличение в момента не е фатално.

"Основният проблем е, че ако при нас беше извършена правилна политика на доходите, то сега никой нямаше да реагира на тези на пръв поглед големи увеличения, които не са чак толкова големи", допълни проф. Тасев.