Бойко Атанасов е единствената номинация за шеф на финансовия надзор

Постът бе овакантен след като Караиванова бе избрана за представител на България в ЕБВР в Лондон

Бойко Атанасов

Бойко Атанасов

Очаквано, бившият шеф на Националната агенция за приходите и настоящ зам.-председател на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов е единствената номинация за председателското място в Комисията за финансов надзор (КФН).

Постът се оваканти, след като предишната шефка Карина Караиванова бе номинирана за представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон от 1 март.

Така и не станаха ясни реалните причини за предсрочното напускане на Караиванова, която си тръгна от КФН в разгара на скандалите в застрахователния сектор и насред подготовката на страната за членство в предверието на еврозоната.

Изненадата по отношение на номинацията на Атанасов е, че предложението идва от малката партия в управляващото мнозинство – "Атака". В последното правителство на ГЕРБ тя лансира на високи постове редица експерти с нееднозначна репутация, за които се твърди, че имат връзка с бизнес интересите на депутата Делян Пеевски.

Цялата кариера на Бойко Атанасов е в данъчната администрация – основно в дирекцията на НАП в София, а после и като изпълнителен директор на НАП.

Атанасов стана шеф на данъчните по време на служебното правителство на Марин Райков, девет дни преди идването на власт на кабинета на Пламен Орешарски. Впоследствие, Орешарски го запази на поста, а след това Атанасов оцеля и във втория кабинет на Бойко Борисов. По време на третия мандат на Борисов Атанасов бе издигнат до зам.-министър, откъдето впоследствие бе избран за зам.-председател на КФН с ресор "Надзор над инвестиционната дейност".

Още по време на ръководните си постове в данъчната агенция се говореше, че Атанасов има добра комуникация с Делян Пеевски.