Bosch ще плати 90 млн. евро за "дизелгейт"

Доставчикът на части и оборудване за автомобили - компанията Bosch, ще плати глоба от 90 млн. евро заради това, че не е осъществил достатъчен контрол върху автомобилните производители, които са участвали в манипулиране на резултати от вредните емисии на дизеловите си двигатели, реши прокуратурата в Щутгарт, пише Automedia.bg

Именно Bosch е произвел и доставил около 17 млн. технически устройства, с чието програмно оборудване се управлява двигателя на автомобила. То дава възможност да се провеждат изпитания на моторите, като съответно се намаляват нивата на вредните им емисии.

От компанията са приели техническата експертиза и няма да обжалват наказанието. То е одобрено и от прокуратурата в САЩ, където през 2015 г. избухна "Дизелгейт". Bosch ще плати 2 млн. евро за "регулаторно престъпление" и още 88 млн. за "икономически ползи".

Софтуерът на компанията се използва от компаниите във Vоlkswagen Group. Освен това Bosch участва и в направата на устройствата, използвани от концерните Fiat-Chrysler и General Motors.