Бизнесът поиска отлагане на срока за въвеждане на нови касови апарати

На 31-ви март изтича срокът, в който близо 400 000 фирми трябва да се снабдят с новите фискални устройства, чрез които НАП ще следи в реално време всяко парично разплащане. Търговците на горива и превозвачите обаче заявиха, че няма да спазят срока за въвеждане на новите изисквания за касови апарати и фискални принтери и поискаха да се отложи срокът за въвеждането им.

Причината е невъзможност бизнесът да обучи екипите си и да направи нужните инвестиции в софтуер. Бизнесът е готов да атакува спорната наредба в съда, Комисията за защита на конкуренцията и да се оплаче в Европейската комисия.

Туристическият бранш попита как ще отчита пред НАП приходи от платени пакети през чужди туроператори и агенции.

Общо 110 са новите модели фискални апарати, утвърдени от НАП. От Българския институт по метрология, заявиха, че много малко от заявените пред НАП модели касови апарати са минали одобрение през тях.

От БСК казват, че новият фискален софтуер дава достъп на НАП до търговски тайни на фирмите, като клиенти, обороти, цени, заплати.

Компютърните специалисти поискаха между 12 и 18 месеца удължаване на срока за новите фискални софтуери, за да напишат програмите.

От НАП заявиха, че на този етап не предвиждат отлагането на срока, а по-скоро оценяват готовността на отделните браншове за въвеждане на новите фискални софтуери.