Американските централи няма да свалят цената на тока

Това обяви изпълнителният директор на "Ей И Ес България" Иван Цанков по време на форум, посветен на чистата енергия

Двете т. нар.американски въглищни електроцентрали "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3" държат отворени всички врати по дългосрочните си договори за изкупуване на тока им от НЕК, но при запазване на сегашните цени на електроенергията им. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на "Ей И Ес България" Иван Цанков пред журналисти след участието си във форум, посветен на чистата енергия.
 
Американските централи нямат намерение да променят цената, на която продават тока си, заяви Цанков.

Тарифата им е преференциална за 15 години и в този период НЕК се е задължила с договори да купува тока, за да се изплатят инвестициите на двете американски компании за построяването на напълно нова и отговаряща на съвременните екоизисквания централа на мястото на старата държавна ТЕЦ "Марица Изток 1" и в модернизацията и екологизацията на ТЕЦ "Марица Изток 3", в която НЕК има дял от 27 на сто.

Правителството на ГЕРБ обаче иска да развали контрактите и да изкара двете мощности на свободния пазар като ги компенсира за неполучената възвръщаемост на инвестициите им заради предсрочното прекратяване на договорите. Договорите на двете централи са силно атакувани и от работодателските организации, според които те са до голяма степен виновни за високите цени на тока у нас, които всъщност по данни на Евростат за сред най-ниските в Европа.

Цанков обясни, че договорите на двете централи могат да се променят, за да могат те да преминат към напълно либерализиран пазар, но при напълно запазване на интересите на инвеститорите. "Това означава, че този баланс между риск и възнаграждение трябва да се запази", посочи той. По думите му, двете централи са готови да продават ток на свободния пазар, но само при наличието на механизъм, който да компенсира централите - т.е. при запазване на настоящите икономически параметри на договорите.