​Трайчо Трайков категоричен: Няма да има “Турски поток”

Русия блъфира, за да спаси репутацията си

“Турски поток” няма да има. Той няма икономически смисъл. Русия е в много тежко и финансово, и икономическо състояние. Тази идея е само за извинение, за спасяване на репутацията на Русия. Това каза в ефира на Би Ти Ви бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

Той посочи, че “Син поток” се използва средно на половината от капацитета си. От тази гледна точка не вижда какъв е смисълът да има втори такъв поток, още повече, че Турция е по-неудобен партньор от Украйна. В един такъв проект Русия не може да използва инструментите, които прилага към Украйна. Турция си има своя политика и никога няма да отстъпи от своите интереси. Това много напомня на историята с Китай, която превърна Русия в един източник на суровини, които да задоволяват огромния му пазар, коментира Трайков.

Според него ако Русия не искат да строят “Южен поток”, няма да го строи. Истината, обаче, е, че тя не иска да спазва европейското законодателство, а иска да го реализира по начин, който да й осигури възможност да продължи да упражнява своето икономическо влияние в България. Що се отнася до приказките на шефа на “Газпром” Алексей Милер – са напълно несъстоятелни.

Трайчо Трайков смята, че идеята за създаване на газов хъб у нас е добра и напълно възможна да се реализира. България има както необходимото за това географско положение, така и възможност да бъдат разширени съществуващите хранилища на наша територия, така че да повишат своя капацитет.