„Олинеза” спечели търговска война за „Домашна майонеза”

„Олинеза Премиум“ ООД спечели във Върховния административен съд (ВАС) дело срещу основния си конкурент в бранша „Консул“ ООД, произвеждащ марката „Краси”. Това става ясно от Решение на ВАС от 27 май тази година, публикувано на сайта на институцията.

Сагата започва преди няколко години, след като „Консул” ООД сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК, Комисията), че в търговската мрежа се разпространява хранителен продукт майонеза, наименован „Домашна майонеза“. Според тях с наименованието „домашна“ се осъществява заблуждаваща реклама, което е нарушение на ЗЗК. Прилагателното „домашна“ не отговаряло на условията и начина на производството на продукта. Освен това въвеждало в заблуждение потребителя относно неговите характерни качества, свързани с производството на продукти при домашни условия, които са с по-високи качества. Освен това според „Консул” ООД наименованието„домашна“ привличало вниманието на потребителите, които били въвеждани в заблуждение за вкусовите качества на продукта. Заради заблуждаващата реклама на „Олинеза Премиум“ ООД се създавало погрешно впечатление у потребителите за вкусовите качества на предлагания продукт, което можело да повлияе върху икономическото им поведение.
„Консул” ООД е квалифицирал тези действия като нарушаващи конкуренцията, което от своя страна водело до нанасяне на вреди на другите производители, предлагащи продукти от същия род.

КЗК е образувала производство по подадения сигнал, но след проверка не е установила нарушения на закона от страна на „Олинеза Премиум“ ООД.  В полза на Олинеза е и Решението взето по делото за домашна майонеза по линия на Комисия за защита на потребителите (КЗП). Така спорът между конкурентите преминава през Административен съд – София, за да стигне до ВАС. Той обаче също потвърждава заключенията на КЗК, че

не е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила и на материалния закон

Според магистратите доводът на "Консул" ООД, че употребата на израза "домашна майонеза" върху етикета на продукта, произвеждан и предлаган от „Олинеза Премиум“ ООД, е и реклама е неоснователен. „Продуктите се предлагат с етикетите им, а със самия етикет потребителят се запознава едновременно с купуването на продукта. Етикетът върху продукта няма за цел да популяризира продукта и да го направи по-атрактивен, с цел привличането на клиенти, а има за цел да информира потребителя за съдържанието, свойствата и характеристиките на самия продукт. Рекламата по същността си е способ за маркетингова комуникация, която предлага атрактивна информация за стока или услуга, предназначена за определен кръг потребители и цели да популяризира определени стоки или услуги, като предизвиква, формира или поддържа интереса на потребителите към стоките или услугите”, се изтъква в Решението на ВАС.  
Съдебният състав отхвърля категорично жалбата на„Консул“ ООД срещу решение № 571 от 29.05.2018 г. на Комисията за защита на конкуренцията и осъжда „Консул“ ООД да заплати на КЗК и на „Олинеза Премиум“ ООДнаправените разноски.
Решението може да се обжалва с касационна жалба пред петчленен състав на Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.