И партията на Марешки "омерзена" от думите на Валери Симеонов за руския патриарх

Категорично не приемаме някой да вкарва България в скандал с Русия, пишат в изявление от "Воля"

Веселин Марешки

Веселин Марешки

Омерзени сме от отношението на ОП към руския патриарх. Настояваме да се извинят. Това пише в позицията на ПП Воля за скандала, свързан с патриарх Кирил. 

Ето цялото изявление: 

Смятаме за недопустими коментарите на т.нар. Обединени патриоти по адрес на руския патриарх Кирил. Не може да се говори по този начин за духовния водач на милиони православни християни. Всеки, който има претенция да управлява, трябва да си дава сметка къде и какво да говори, какъв ефект може да има всяко негово действие. Категорично не приемаме някой да вкарва България в скандал с Русия.

Вместо да отдадем заслуженото внимание на думите на патриарх Кирил, който при пристигането подчерта, че „в руската православна църква винаги се помни, че именно българските мисионери- ученици на светите равноапостоли Кирил и Методий, през 10 в. са посветили нашите предци със светата православна църква и са ги приобщили към славянската писменост, отворили са за тях съкровищницата на християнската култура и на светоотеческата мисъл“ и още: „Без българското православие не би било и руското, защото чрез българите, русите са получили основите на говоримия, разбираемия за тях език“.

За първи път високопоставен държавен представител на Русия прави такова изявление за историческата роля на България за руската църква, език и култура!

Ето защо за нас от Воля поведението на крайните националисти в НС е обида не само за техните избиратели, които сигурно отдавна се срамуват, но и за всички български граждани.