И турската лира се срина, Ердоган призовава Бог

Думите на президента не успокоиха търговците, които предпочетоха днес да затворят обменните бюра

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отхвърли опасенията около сриващата се лира, призовавайки турците „да не се притесняват“, след като валутата удари ново дъно през последните дни, включително в петък, на фона на разширяващия се разрив със САЩ, предава Ройтерс.
Анкара и Вашингтон, които са съюзници в НАТО, са в спор заради задържането на американския евангелистки пастор Андрю Брънсън в Турция по обвинения в тероризъм. Това доведе до санкции от страна на САЩ срещу двама министри на Ердоган и заплахи за търговски ограничения.

Лирата се срина с 13,5% до ново рекордно дъно от 6,1428 лири за долар. Пред поддръжници в черноморската провинция Ризе късно в четвъртък Ердоган отхвърли опасенията около валутата, определяйки ги като кампания срещу Турция, предава Канал 3.

Турският президент Реджеп Таип Ердоган заяви, че страната му ще надделее в „икономическата война”. Думите на президента обаче не успокоиха много търговците, които предпочетоха днес да затворят обменните бюра. 

„Ние няма да изгубим икономическата война” заяви Ердоган, цитиран от държавната телевизия, като това е първата му реакция след последният срив на лирата.

От Анадолу също цитираха изказване на Ердоган, в което той твърди, че Турция ще успее да се справи със ситуацията, както успя да се справи и с наводненията от тази седмица в провинция Орду.

„Бог иска ние да преодолеем тези катастрофи (като наводнението в Орду) и също така ние ще успеем и в икономическата война” каза президентът на Турция при посещението си в черноморският регион Байбурт.