И Слави се обяви в подкрепа на лекаря от Пловдив

В защита на д-р Иван Николов се обяви и евродепутатът Ангел Джамбазки

Телевизионният водещ Слави Трифонов обяви категоричната си подкрепа към д-р Иван Димитров, арестуван за убийството на крадец рецидивист, нахлул в дома му. Позицията си той изрази на личния си профил във Фейсбук.

"Това, което мисля, съм го казал преди повече от 2 години", написа водещият, като постна откъс от видеозапис на свое изявление пред пълна аудитория с млади хора. В него Слави Трифонов заявява: 

"Това се случва на всички. Ние живеем в такава държава. Нали излязоха с едно изявление - между 3 и 5 процента хващат такива, които са обрали...Представете си каква полиция имаме, каква съдебна система. Пет процента от тези, които са обрали, ги хващат. И какво трябва да направиш? Спиш си, да не дава Господ, и виждаш, че двама са влезли да обират. И какво ще му кажеш на крадеца - моля те, напусни! Моля те, тук съм аз и детето ми. Моля те, махни се оттук! Трябва да го гръмнеш веднага, бе!". 

От публиката обаче апострофират водещия, че нямаш право по закон да убиеш нападателя. Това предизвика още по-гневната реакция на Трифонов:

"Ми тогава да те утрепат и теб и детето ти ли? Ще гледаш като зрител ли? Какво значи нямам право? Имаш право! Има първи закон - важен е животът ти и животът на твоите близки. След това е другият закон. Това ли ще спазваш - закона? Ще гледаш детето ти и другите ти близки...Как може да ми говорите така? Какъв закон?! Над закона първо е моралът! Законът ли е по-важен от живота на твоето дете, от живота на жена ти и от твоя живот? Направете си закон, както е в Америка - влезе ли ти в къщата - гърмиш". 

Солидарност с лекаря Иван Димитров изразиха и от ВМРО.

Незабавно да бъде освободен лекарят, който уби Жоро Плъха в защита на собствеността си!, се казва в позицията на евродепутата и  зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки, пусната на личната му фейсбук страница.

"Наглостта на престъпниците, комбинирана със слабостта на правоохранителните органи изисква незабавно промени в Наказателния кодекс, за да могат гражданите да се защитават“, се казва още в позицията на евродепутата.