И 15/15 брани Мадуро с комсомолски плам

Интересни хора са тези наши леви евродерутати, хем европейски, хем защитници на всеки диктатор, харесван от Путин. Доказа го тази сутрин в БНТ Момчил Неков от Прогресивния алианс на социалистите и демократите и БСП, по-известен като 15/15, с комсомолския си плам в защита на доктатора.

Защо Европейският съюз не можа да излезе с общо становище по темата Венецуела коментираха в студиото на сутрешния блок на БНТ евродепутатите Андрей Новаков от ЕНП и ГЕРБ и Момчил Неков от Прогресивния алианс на социалистите и демократите и БСП, известен като 15/15.

Общата позиция на ЕС беше блокирана от Италия, двайсетина страни признаха Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела.

Андрей Новаков подчерта, че по-голямата част от държавите членки на ЕС са подкрепили общата позиция.

"Предполагам и че тези страни ще се увеличават - това е посоката, в която се движим. Щастлив съм, че България взе правилната позиция, като направи такава реакция. За съжаление, обаче, отново президентът избра пътя на конфронтацията. И аз си спомням неговата предизборна кампания, в която каза: "Моите позиции ще се сформират в София и ще се отстояват в чужбина." Оказа се, обаче, поне на мен ми изглежда, че повечето позиции се сформират в чужбина и се отстояват в София", каза евродепутатът от ГЕРБ.

Според Момчил Неков най-правилната позиция е за ненамеса. Ще рече, за Мадуро.

"Нека първо да си оправим националните проблеми, европейските проблеми и след това да оправяме международните", каза той и припомни, че това е в правомощията на страните членки - да признават или да не признават определена държава.

Момчил Неков: "Важното е да се каже, че трябва да се спазва върховенството на закона и международното право - това е основното. Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН, също е за ненамеса във вътрешните работи във Венецуела."