Хуан Гуайдо: От администрацията на Мадуро вече бягат в Турция

Началото на свободата и демокрацията във Венецуела вече не може да бъде спряно

 Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо заяви в събота, че някои от служителите на президентската администрация на Николас Мадуро са напуснали страната и са заминали за Турция, предава TACC.
"Войниците все още не знаят, че техните високопоставени служители, които са обвинявани за положението в страната, вече са заминали за Турция", пише Гуайдо в социалната мрежа „Туитър“.
Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо заяви, че няма да счита за дезертьори войници, избягали в Колумбия от режима на Мадуро. По този въпрос политикът пише в социалните мрежи в събота, отново призовавайки венецуелските въоръжени сили да преминат към страната на противниците на президента на страната Николас Мадуро.
"Венецуела, онези гвардейци и военнослужещи, които решават да се присъединят към нашата битка, не са дезертьори. Те решиха да отидат на страната на народа и на конституцията. Добре дошли!" "Началото на свободата и демокрацията във Венецуела вече не може да бъде спряно", добави той.
Гуайдо призова сънародниците си тази събота да организират демонстрации пред казармите в страната, като призоват военния персонал да пусне хуманитарна помощ във Венецуела. "Повтаряме заповедта си към Националната боливарска армия: Пропуснете хуманитарната помощ и преминете на страната на хората. Приканваме всички да излязат по улиците на цялата страна, за да се съберат мирно пред казармите, като настояват Националната боливарска армия да пропусне хуманитарната помощ", написа лидерът на опозицията.
По-късно Гуайдо също отбеляза, че всеки член на въоръжените сили на Венецуела, който реши да избяга, няма да се счита за предател на родината. "Като главнокомандващ на националните въоръжени сили, предвид изключителните обстоятелства, при които се намира нашата република, отказвам да назова военнослужещите, преминаващи граничните пунктове предатели на отечеството," каза той.
По-рано в събота трима бойци от Националната гвардия, лоялна на венецуелския президент Николас Мадуро, преминаха с бронирани превозни средства пресякоха границата на моста „Симон Боливар“ и помолиха за помощ от колумбийската гранична служба.