Христо Ристосков: Докато не видим Боби Михайлов до приятеля си Платини, нищо добро не чака футбола ни

Централата на ФИФА трябва да се премести в САЩ, в Европа правосъдието е мудно и не е достатъчно сурово

Христо Ристосков

Христо Ристосков

Бившият футболен съдия и член на Атлантическия клуб Христо Ристосков "пророкува" ареста на Мишел Платини. Пред Faktor.bg той е категоричен, че е крайно време правораздавателните органи да започнат да се занимават и с приятеля на френската легенда Борислав Михайлов, защото в противен случай имало вече достатъчно хора, на които им е дошло до гуша от президента на БФС и няма да се поколебаят да прибегнат до физическа саморазправа. Според Ристосков централата на ФИФА трябва да се премести в САЩ, където законите са много по-добри, а правораздавателните органи действат по-бързо от европейските.   

"Това, че корупцията е на най-високо ниво, го доказаха и събитията. През 2015 г. беше проведена акция на ФБР в изпълкома на ФИФА. Тогава в Цюрих на изпълкома нашето момче Борислав Михайлов се оказа, че до такава степен е бил изплашен, че сигурно е спал на гарата и беше изпратил да гласува на избора за нов шеф на ФИФА Михаил Касабов. Тогава имаше двама кандидати за председател на федерацията – принцът на Йордания Али бин ал-Хюсеин и Джани Инфантино. Михайлов е страхлив и вероятно е подозирал, че ще се разбере кой за кого е гласувал. Затова изпрати и друг човек, за да не пишат неговото име", казва Ристосков.

"Би било могло полезно, ако централата на ФИФА не се намира в Цюрих или в Европа въобще, а се премести примерно в Ню Йорк, за да подлежи на сладките американски финансови закони. Тогава може би ще се вкарат някакви правила във футбола, защото се видя, че европейското правораздаване е бавно, тромаво и мудно. Докато съдените от федерация в САЩ са присъди, тук ще има да се бавят с Мишел Платини, както и с Боби Михайлов, който стана на 60 години, а прокуратурата още не се е заела с БФС. В нашата държава правораздавателните органи са от сталинстки тип и поради тази причина във футбола няма разследвания. Крайно време е премиерът Бойко Борисов и спортният министър Красен Кралев да се намесят в БФС, чийто лиценз се дава от Министерството на спорта. Видяхме на какво ниво е футбола при Борислав Михайлов – нямаме резултати нито на клубно, нито на национално ниво. Той не се научи да говори като мъж, а всеки ден говори различни неща. Един ден обаче това ще свърши и той трябва да се запита какво ще прави тогава. Не е тайна, че международното разследване във футбола в момента тече с пълна сила и ще излязат много сериозни факти, свързани с България и с Боби Михайлов. Очаквам да излязат на бял свят всичките щуротии, които са правили в БФС. Но най-лошото у нас е, че структурите на футбола са съсипани. Футболните клубове са много зле финансово, съдийството е под всякаква критика, както и детско-юношеските школи. Ние нямаме и един стадион като хората. Сигурен съм, че и около футболната база, която направихме с пари на ФИФА, ще излезе нещо нередно, което е правено", коментира бившият съдия.

"Сега чакаме да видим ще последва ли Боби Михайлов своя приятел Мишел Платини. Откакто французинът е станал президент на УЕФА и направи българина член на съдийската комисия, тръгна съсипията на европейското съдийство. В Европа липсват рефери, които са личности като Маркус Мерк, Пиер Луиджи Колина и т.н. Не може за 2 млн. долара да бъде наказан да е извън футбола за 6 години, а футболният съдия Момчил Врайков за цял живот заради една дузпа, защото така решил Боби Михайлов. Ако изперка такъв като Врайков един ден, няма да се учудя да му „перне перушината“ за благодарност. Вече и това очаквам да стане скоро – физическа саморазправа. На много хора им е писнало от него. Затова е крайно време да се намеси прокуратурата. Борислав Михайлов не може да налага справедливост във футбола, защото самият той е за наказание", каза още Христо Ристосков.