Откриха паметник на Наим Сюлейманоглу в Момчилград

Щангистът почина на 50 години през 2017 г.

Наим Сюлейманоглу

Наим Сюлейманоглу

Хиляди се събраха в центъра на Момчилград, за да присъстват на церемонията по откриването на първия в България паметник на най-великия щангист на всички времена Наим Сюлейманоглу. За церемонията, която е част от 10-та международна среща "Момчилград винаги в сърцето ми", в родопския град пристигнаха Мустафа Карадайъ, председател на ДПС и Мерал Акшенер, председател на Партия на доброто, Република Турция. Тук беше и братът на тежко-атлета - Мухарем Сюлейманоглу. 

"Наим никога не забрави родния край - и когато беше на върха на спортната си кариера, и когато вече не беше активен състезател. Той никога не прекъсна връзката с корените си. И за това духът му винаги ще остане тук в Момчилград", заяви в словото си кметът на общината Сунай Хасан. Той разказа, че идеята за издигане на паметника се е родила спонтанно и е била подкрепена от местната общественост. Идейният проект за него е на момчилградския художник Камбер Камбер и на скулптора Шукрю Мустафа, който е родом от село Кос. Автори на паметника са Шюкрю Мустафа и колегата му Бехчед Данаджъ. Фигурата е от бронз и висока е 2,20 м. Постаментът е 4-метров и е облицован с мрамор от Измир. Паметникът е издигнат пред новопостроения спортен комплекс, носещ името на великия щангист.

"През 1986 година България изпрати Наум Шаламанов от тук, но днес той се връща с този паметник като Наим Сюлейманоглу", заяви братът на шампиона Мухарем Сюлейманоглу. Той благодари на кмета Сунай Хасан за издигането на паметника.