Хиляди хора с увреждани излизат на протест до месец

Причината - законови промени ще лишат от пенсия близо 150 000 инвалиди

Национално представени организации на хора с увреждания заплашиха с протест през април, съобщава БНТ. Те реагираха остро на представената от социалното министерство концепция за промяна в системата за оценка на работоспособността, която вече е внесена в парламента.

Причината за протестните действия е, че предвижданите законодателни промени ще доведат до отнемане правото на инвалидна пенсия на близо 150 хил. български граждани, според представителните организации.

Основните искания на организациите са концепцията за експертиза на работоспособността да бъде преработена съвместно с национално представителните организации. Те настояват още за обвързване на социалните плащания с линията на бедността или минималната работна заплата, както и да се подобри ефективността на изразходвания публичен социален ресурс.

Организациите искат да се ограничат и преустановят корупционните практики при определяне на вида и степента на увреждане на един човек.

В протестна нота до социалния министър Бисер Петков организациите са представили своята позиция за реформата и въпросите, на които искат да им бъде отговорено.

"Искаме отпадане на термина "определяне на работоспособност" и категорично не искаме разделяне на медицинската експертиза, смятаме, че тя трябва да се осъществява от един мултидисциплинарен орган", казаха представители на организациите, цитирани от БТА.