Хашим Тачи: Няма тайна програма за срещата на Западните Балкани в Берлин

Берлинската среща e организирана от канцлера на ФРГ Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон

Хашим Тачи

Хашим Тачи

Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че срещата на лидерите от Западните Балкани в Берлин на 29 април няма за цел постигане на споразумение и представяне на план за нормализиране на двустранните отношения със Сърбия, отбелязва електронното издание на водещия прищински ежедневник Gazeta Express. Берлинската среща, организирана от канцлера на ФРГ Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, няма тайни цели и на нея няма да бъде постигнато споразумение, увери Тачи в съобщение, публикувано в социалната мрежа „Туитър“. 

„Като президент съм в непрекъснати консултации с международни партньори относно развитието на ситуацията в Косово и Западните Балкани. Берлинската среща е просто продължение на всеобхватния интерес на Германия и Франция към Косово и региона. Ние приветстваме тази инициатива. Въз основа на досегашните консултации няма да бъде представен план за споразумението между Косово и Сърбия. Освен това няма тайна програма за тази среща”, гласи съобщението на Тачи. 
Той обясни, че след срещата във федералната германска столица ще бъде разпространена декларация, потвърждаваща европейската перспектива както на Косово, така и на Сърбия. „Очакваме, че в края на срещата да бъде издадена съвместна декларация, съгласувана от всички участници, която наред с други неща ще потвърди поне европейската перспектива на нашия регион, задълбочаването на реформите, особено по отношение на върховенството на закона, и да подчертава необходимостта от нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия“, обясни Тачи.

„За Косово би било разочароващо Франция и Германия да не успеят да хармонизират позицията си за либерализиране на визовия режим за гражданите ни по време на тази среща. Косово остава най-изолираната страна в Европа. Затова да говорим за европейска перспектива на Косово, било то само реторично, е повече от лицемерие!“, категоричен бе държавният глава на най-младата държава на Балканите.

По-рано изданието съобщи, че на срещата в Берлин на 29 април Франция и Германия ще представят проект на споразумение между Косово и Сърбия, което до известна степен ще се съобрази с исканията на Белград, но изключва разделянето на най-младата държава на Балканите.
Източник на вестника разкри, че на срещата на лидерите от Западните Балкани, домакини на която са германският канцлер Ангела Меркел и държавният глава на Франция Еманюел Макрон, лидерите на Косово и Сърбия ще получат предложение за двоен суверенитет. 

„Съобщава се, че ще бъде предложен двоен суверенитет. Косово ще запази териториалната си цялост непокътната, докато Сърбия ще се ползва от един вид суверенитет над сърбите в Косово и над сръбските православни църкви“, цитира изданието източник. Съгласно думите му, Прищина най-вероятно ще се съгласи да прехвърли част от суверенитета си на Брюксел, а ЕС на свой ред – на Белград.