Харалан Александров: Борисов остава най-вероятен лидер на неизбежната промяна

Напрежението не е просто политическо, то е социално, културно, морално и екзистенциално

Харалан Александров

Харалан Александров

"Залогът на евроизборите е много висок и затова кампанията бе подчинена на остра конфронтация между основните политически играчи. Напрежението не е просто политическо, то е социално, културно, морално и екзистенциално. В този контекст не е изненадващо истеризирането на кампанията, която започна с разкрития за битова лакомия, за евтини апартаменти, тераси и мазета". Това заяви пред "Марица" социалният антрополог Харалан Александров. 

"След първоначалното стъписване обаче ГЕРБ си върна инициативата и усещането за първа сила. Това в най-голяма степен е заслуга на премиера Борисов. Обиколката му из страната тази седмица е в най-добрите традиции на политическия спектакъл. Лидерът е сред народа, може да бъде видян, пипнат и прегърнат. Предстои интересен финал, в който на едно ниво ще премерят сили твърдите партийни ядра, а на друго - потопът от компромати и харизмата на Борисов", каза още Александров.

"В хода на кампанията се случи нещо забележително - отместване от примитивна популистка реторика към доста по-разумни и конструктивни тези. Политическите актьори смениха курса в движение, защото си дадоха сметка, че агресивното антиевропейско говорене се асоциира с разрушителност и това не им носи подкрепа. Изведнъж се установи впечатляващ консенсус относно европейското бъдеще на България, макар да липсва задълбочен дебат за параметрите на това бъдеще. Това не е изненадващо ​- навсякъде подкрепата за ЕС нараства въпреки ожесточената хибридна война, която се води срещу него ​- или тъкмо поради това. В контекста на бруталната атака срещу съвременната европейска цивилизация призивите за изваждане на България от ЕС и присъединяването <210> към някакъв изфантазиран евразийски съюз звучат като откровено национално предателство", подчерта социалният антрополог.

Попитан кои малки партии имат шанс да влязат в Европарламента, той посочи ВМРО и Коалицията Демократична България. "Трябва да очакваме промяна на моралната сцена. Ако има нещо положително около скандалите с апартаменти и къщи, то е масовото усещане, че не може повече така. Промяната в поведението на политическата класа, а и на цялата политическа общност, е крайно наложителна, във въздуха витае очакване да се появи лидер на тази промяна. Обикновено в подобна ситуация се явява някой спасител на бял кон, но обществото е изтощено да експериментира със самозвани спасители. Тъй че големият въпрос е кой от играчите на терена има капацитет да извърши промяна. Основните конкуренти за лидерство върху неизбежните промени остават ГЕРБ и БСП. Корнелия Нинова и нейният център-нападател Елена Йончева дават заявка за радикална разправа с всички лоши и корумпирани политици, тоест опитват се да влязат в ролята на възмездителя. Действително мнозина искат ГЕРБ и цялото статукво да бъдат наказани, но при този сценарий наказанието преминава през самонаказание, тоест овластяване на БСП начело с тези люти лелки. Борисов ясно заяви, че смята да прочисти ГЕРБ от гнилите ябълки, и в замяна поиска мандат на доверие да завърши започнатата инфраструктурна и индустриална модернизация на страната. В негова полза работи и фактът, че повечето българи, макар гневни, не са озверели дотам, че да искат възмездие на всяка цена. Всъщност те искат да получат справедливост, без да спира развитието на страната. И за кой ли път, импозантната фигура на Борисов изглежда в състояние да откликне на тези два копнежа: той може да е достатъчно суров, за да накаже провинилите се, и същевременно достатъчно надежден, за да осигури стабилност и развитие. Въпросът сега е доколко хората са готови да му се доверят за пореден път", каза още Александров.