Хакери спряха заводи на голям производител на алуминий

Атаката е започнала в понеделник вечерта от САЩ и е ескалирала през нощта

Служителите в централата на компанията са предупреждавани на входа с бележки да не включват личните си компютри

Служителите в централата на компанията са предупреждавани на входа с бележки да не включват личните си компютри

Норвежката компания "Норск Хидро" (Norsk Hydro), един от най-големите производители на алуминий в света, се бори цял ден с хакерска атака, заради която спря част от производството. "Това е класическа атака за рекет. Ситуацията е доста сериозна", заяви главният финансов директор Евинд Калевик. По думите му компанията не е идентифицирала кои са хакерите.

Това е поредният пример за щетите, които киберпрестъпници могат да причинят на бизнеса и на големи индустриални мрежи, коментира "Ройтерс".

Затворени са няколко завода, които преработват алуминиевите блокове в компоненти за производители на автомобили, за строителната и други индустрии. Металургичните предприятия в Норвегия са преминали на ръчно управление. Електроцентралите на компанията не са засегнати, тъй като използват отделни системи, нормално работят и предприятията в чужбина като тези в Катар и Бразилия.

Агенцията на национална сигурност на Норвегия (NNSA), която отговаря и за киберсигурността, заяви, че е използван вирус, известен като LockerGoga. Това е обновена версия на позната програма, чрез която се криптира достъпът до компютър и се иска плащане на откуп, за да бъде освободен той.

Калевик каза на пресконференция, че също не може да включи компютъра в офиса си и да стигне до съдържанието му, но не посочи дали са му искали конкретна сума. "Имаме добри системи за подсигуряване, както и планове как чрез тях да възстановим мрежите", допълни той.

Атаката е започнала в понеделник вечерта от САЩ и е ескалирала през нощта. Поразени са почти всички компютърни системи, а персоналът е принуден да пуска съобщенията си през социални мрежи.

"Твърде рано е да оценяваме оперативните и финансови последици, както и срока, за който ще нормализираме ситуацията", се казва в съобщението на "Норск Хидро" до борсата в Осло. Калевик настоява, че щетите са малки. "Предимно става дума за това, че неща, които вършим с компютрите, сега трябва да се правят на ръка. Просто се наложи да добавим малко повече хора".

Новината повиши цените на алуминия на Лондонската борса за метали до 3-месечен връх, а акциите на компанията поевтиняха на моменти с 3.4%, след което се върнаха до 0.8%.

LockerGoga не е масово използван от киберпрестъпниците, но е свързван с атаката срещу френската консултантска компания Altran Technologies през януари, припомня "Ройтерс".

От центъра за киберсигурност на NNSA заявиха, че няма пострадали други компании, както и че големите норвежки корпорации са предупредени за проблемите на "Норск Хидро". Последната известна хакерска атака в натовската държава бе срещу софтуерната фирма Visma, като се смята, че група, работеща за китайското разузнаване, е проникнала в мрежите ѝ, за да открадне поверителни данни за нейните клиенти. ("Дневник")