Григор Димитров пречупи борбения Сугита в два сета на старта в Ротердам

В първия си мач след Australian Open българският тенисист срещна здрава съпротива от японеца, но успя да спечели в два сета - 6:4, 7:6 (5)

Григор Димитров. Снимка: Ройтерс

Григор Димитров. Снимка: Ройтерс

Григор Димитров започна със солидна победа участието си в турна от категория "АТП 500" в Ротердам. В първия си мач след Australian Open българският тенисист срещна здрава съпротива от японеца Юичи Сугита, но успя да спечели в два сета - 6:4, 7:6 (5).

Димитров изигра много добър първи сет, а във втория превъзмогна ранен срив, за да стигне до победата след 96 минути. Във втория кръг световният №5 ще се изправи срещу сърбина Филип Крайнович, който игра финал на мастърса в Париж през 2017 г.

Димитров участва за осми път в турнира в Ротердам. Най-доброто му представяне в холандския град беше през 2013 г., когато достигна до полуфиналите, където загуби от бъдещия шампион Хуан Мартин дел Потро. Миналата година българинът беше спрян на четвъртфинал от Давид Гофен.

Димитров показа обичайната си агресивна игра при завръщането си на корта. Благодарение на форхенда си той контролираше повечето разигравания и успяваше да спечели почти всички точки, в които рано взимаше инициативата.

Българинът получи две възможности за пробив още в първия сервис гейм на Сугита, но ги пропусна. След това двамата печелеха с лекота подаванията си до десетия гейм, в който японецът се пропука. Той трябваше да сервира за оставане в първия сет при 4:5 и се поддаде на напрежението.

Сугита успя да спаси два сетбола, но Димитров стигна до трети и проби от петия опит, за да сложи край на първата част.

В нея българският тенисист загуби едва шест от 26-те точки, които бяха разиграни в неговите подавания, и не даде нито една възможност за пробив на съперника.

Шампионът от финалите на АТП откри втория сет с лесно спечелен сервис гейм. Българинът опита да използва инерцията и успя да притисне Сугита във втория гейм, но след няколко равенства японецът се измъкна, без да му се налага да спасява точки за пробив.

Неочаквано се стигна до срив в играта на Димитров. Той изигра първия си неубедителен сервис гейм и беше пробит при първата възможност, която се откри пред Сугита.

Българинът направи непредизвикана грешка от форхенд при 30:30, а след това допусна двойна грешка на точката за пробив.

Сугита поддържаше аванса си до 5:4, когато получи шанс да сервира за изравняване на сетовете. Димитров обаче отново показа по-здрави нерви в ключов момент. Българинът върна пробива в последния възможен момент и успя да стигне до тайбрек.

Решаващият гейм започна с непредизвикана грешка на Димитров при опит за форхенд по обратния диагонал. В следващото разиграване българинът отново заложи на същия удар и успя веднага да върна мини пробива.

Равенството се задържа до 2:2, когато световният №5 записа серия от три поредни точки. При 5:2 той имаше два сервиса на разположение, за да приключи двубоя, но допусна два поредни мини пробива и върна Сугита в играта. Българинът обаче бързо си върна предимството веднага с отлична атака, завършена с форхенд по правата - 6:4.

Сугита, който заема 41-ото място в световната ранглиста, спаси първия мачбол. При втория обаче Димитров беше на линията за начален удар и сложи точка на спорта с ас.

Българинът записа трета победа от три мача срещу 29-годишния японец.

Ако отстрани Крайнович, срещу когото има три победи от три мача, Димитров ще се изправи в четвъртфиналите срещу руснака Андрей Рубльов или босненеца Дамир Джумхур.

Междувременно финалистът от 2017 г. Давид Гофен стана първият участник във финалната осмица. Белгиецът победи Фелисиано Лопес с 6:1, 6:3 и очаква Томаш Бердих или Виктор Троицки в спор за място на полуфиналите.