Грешките, които допускаме при употреба на масло в готвенето

Вкусът на маслото е незаменим, но също така е много тежък

По време на готвене е лесно да допуснем грешки, особено ако използваме продукти с високо съдържание на мазнини, които изискват допълнително внимание. Ето кои са най-често срещаните грешки, когато готвим с масло:

Готвите с масло на висока темпрература

Препоръчително е да не използвате масло за готвене при високи температури, тъй като казеинът - съставката, която се намира в него и придава специфичния му аромат, кара маслото да изгаря по-бързо в сравнение с други мазнини, като олиото или зехтина. За да не загубите уникалния вкус, характерен за маслото, можете да го използвате като завършващ елемент на ястието.  

Бъркате подходящата температура на маслото

Сред най-често срещаните грешки при готвенето с масло е използването му при неподходяща температура. Всъщност всяка рецепта изрично трябва да упоменава точната температура на маслото, което да използвате. За сладки и бисквити, например, се изисква да се използва масло при стайна температура, а за да се приготвят отличен кекс, е необходимо да се използва много студено масло.

Комбинирате маслото с неподходящи продукти

Вкусът на маслото е незаменим, но също така е много тежък, затова е препоръчително да готвите с масло, като се събразявате с останалите продукти, за да постигнете правилните комбинации. Съществуват няколко класически комбинации, като хляб, масло и конфитюр или хляб, масло и аншоа, създадени с помощта на студено масло. Но когато говорим за разтопено масло, трябва да сте много внимателни. За да балансирате мазнините, добавете доза киселинност (няколко капки лимон, оцет или вино), както се прави при приготвянето на ризото.

Солено или класическо масло?

Макар и на пръв поглед да са еднакви, осоленото масло и класическото масло са два продукта, които изискват различно приложение. Както подсказва наименованието, соленото масло се характеризира със солен вкус и е типично за Северна Европа, по-специално за Нормандия и Бретан. Там то се използва широко както за сладки, така и за солени ястия.

Ако не знаете как да го използвате в рецепти за сладкиши, можете да се възползвате от уникалния му вкус, като добавка към печено месо на скара. Класическото безсолно масло е типично за нашите географски ширини и може да се използва във всякакви рецепти.

(recepti.rozali.com)