Гръцките медии в истерия: Министърка дава на Скопие "Дромеас" срещу "Александър Македонски"

"Дромеас" (Бегачът) е сред 14-те велики скулптури в света, неподвластни на законите на физиката

Гръцката министърка на културата Мирсини Зорба предложила размяна на скулптури със Северна Македония, така че Гърция да вземе паметника на Александър Македонски, известен като "Воин на кон", а в замяна предлага известната скулптура "Дромеас" (Бегачът), която се намира пред хотел Хилтън в Атина, съобщиха гръцки и македонски медии.

Министърката предлага "Дромеас" да бъде поставена на централния площад в Скопие, на мястото на "Воин на кон", в съответствие с Преспанския договор, предава БТА.

Информацията бе потвърдена от автора на скулптурата Дромеас Костас Вароцос, който в петък се срещал с министърката и идеята му била представена. "В разговора г-жа Зорба спомена идеята Дромеас да бъде пренесена в Скопие. Отговорих й категорично, че Дромеас не може да замине от Атина поради много причини. Освен че принадлежи на община Атина, аз имам авторските права. И не е само тази причина. Министърката отрече да ми е правила предложението", каза Костас Вароцос, цитиран от агенция МИА.

Информацията е една от главните теми на медиите в Гърция, а Мирсини Зорба категорично отрече да е имало разговор за размяна на паметници.

"В рамките на обща дискусия с изтъкнати гръцки художници, сред които и господин Вароцос, разговаряхме и коментирахме много неща, но не и такова предложение. Аз имам други приоритети, а възможността за размяна на паметници или промени на табели са от компетенциите на други министерства. Съжалявам за врявата и моралната паника, която някои побързаха да демонстрират", каза министър Зорба за АНА-МПА.

Скулптурата Дромеас, изработена в голямата си част от стъкло, е творба на Костас Вароцос от 1988 г. и сред 14-те велики скулптури в света, неподвластни на законите на физиката.