Грандиозно завръщане готви носителят на "Оскар" Гари Олдман

Британският актьор ще се снима в биографичен филм за сценариста на "Гражданинът Кейн"

Гари Олдман

Гари Олдман

Британският актьор и носител на "Оскар" Гари Олдман ще се снима в биографичен филм за сценариста на "Гражданинът Кейн" Херман Манкевич, режисиран от Дейвид Финчър, съобщи Контактмюзик.

Според "Варайъти" 61-годишният Олдман ще изпълни главната роля във филма "Манк". Финчър ще режисира лентата по сценарий, написан от баща му Джак Финчър, починал през 2003 г.

Неназовани източници, запознати с проекта, разкриват, че филмът ще проследи обтегнатите отношения между Херман Манкевич и Орсън Уелс относно авторството на сценария. Уелс, който е режисьор на "Гражданинът Кейн" и изпълнява главната роля, работи съвместно с Манкевич над сценария, но впоследствие изразява желание само той да получи признание за него.

"Гражданинът Кейн", считан за един от най-великите филми на всички времена, получава девет номинации за "Оскар", но печели само една награда - именно за сценарий.

По време на церемонията поддръжниците на Херман Манкевич скандират "Манк, Манк, Манк", когато е обявено, че призът за най-добър сценарий се присъжда на "Гражданинът Кейн". Нито Манкевич, нито Орсън Уелс присъстват на награждаването.

Снимките за "Манк" ще започнат през ноември. Финчър ще заснеме продукцията в черно и бяло.