Горанов: Ако се спазват правилата, корупцията остава само едно вестникарско внушение

Акцент в изказването на финансовия министър бе темата за човешките ресурси в икономиката

Владислав Горанов

Владислав Горанов

„Колкото пъти ни връщате към темата с корупцията, толкова пъти ще ви отговаряме, че сте чели неактуална социология. А едно общество, което постига един от най-високите ръстове на икономиката в България, няма как да е най-неуспешното от гледна точка на правилата. Така че, ако правилата сами по себе си съществуват и се спазват, корупцията остава само вестникарско внушение.”

Това коментира финансовият министър Владислав Горанов по време на 12-ата годишната среща на бизнеса и правителството в столичния хотел "Балкан", организирана от "Капитал". Отговорът му бе във връзка с присъединяване на България към еврозоната и въпроса дали корупцията е пречка за това.

"Корупцията е проблем на всяко едно общество и тя е предимно емоционална категория дотолкова, доколкото ако се превърне в реалност, трябва да е предмет на наказателно преследване. И ако погледнем към данните от последните социологически изследвания, се вижда, че ние далеч не държим първото място", каза той.

Горанов потвърди намерението на правителството до месец юни тази година да подаде заявка за присъединяването към "чакалнята" на еврозоната – т.нар. механизъм ERM II.

Човешките ресурси в икономиката бе един от акцентите в изказването на министър Горанов. Той изтъкна, че правителството води политика на увеличаване на минималните доходи, като целта е да се напасне структурата на производството в България към средноевропейската. В противен случай "ще изгубим всички шансове да се справим сами на тази прекрасна територия България", призна Владислав  Горанов.

източник: Оффнюз