Горанов: Някой дргуг е разсърден, че чехите избраха "Инерком" за сделката с ЧЕЗ

Горанов се разграничи от Борисов - обяви се против влизането на държавата в тази сделка

Владислав Горанов

Владислав Горанов

Финансовият министър Владислав Гораноов се обяви против влизането на държавата в сделката с ЧЕЗ, с което на практика се разграничи от премиера Борисов. Той обоснова това желание на премиера държавата да се намеси единствено с цел да бъдат успокоените българските граждани и битови потребители от създалия се вече скандал.

В студиото на Би Ти Ви финансовият министър направи уточнението, че ще се подчини на общата воля. "Подобна сделка не е нужна. Утре някой може да поиска да изкупуваме и дялове от банки", аргументира се той.

Горанов подчерта, че на него не му е известно да има някой зад нея. Това са твърденията на опозицията. Нека да видим има ли някакви ясни доказателства, че по някаква причина правителството може да стои зад една такава сделка. Ние водим арбитражен спор с чешката ЧЕЗ и би било много трудно да водим едни задкулисни сделки, аргументира се Горанов.

Той уточни, че за правителството е важно да има електроенергия до българските граждани.

„Истерията, която се налага от опозицията ме кара да мисля, че една партия от опозицията, разполага с информация, която не е известна на правителството“, каза още Горанов.

По отношение на влизането на държавата в сделката, Горанов дебело подчерта отново, че това е волята на премиера.

„Последният разговор беше такъв Държавата има капацитет да влезе в сделката. Една мярка, без която според мен може да се мине. Имаме достатъчно инструменти за контрол. Част от политиците не знаят какво правят КФН, КЕВР и други институции“, посочи Горанов, но подчеррта, че ще се подчини на общото решение.

Според финансовия министър някой друг е недоволен от това, че именно този купувач е спечелил сделката.

„Високият тон говори, че има някой разсърден и некласиран от чехите. Остава грешно впечатление, че Върбакова представлява по някакъв начин държавата. Тя трябва да попита чешката страна дали може да промени договора, в който пише, че тя 5 години не може да променя собствеността и дали България може да бъде част от тази сделка“, посочи Горанов и добави: „Ако се стигне до положително решение на чешката компания ние може директно да влезем купувайки компанията "Инерком" или част от нея, или да проведем други преговори“, заяви Горанов.