Google, Apple и Amazon плащат на служители да слушат разговорите ни

Google, Apple и Amazon са три от водещите технологични компании в света. Един от най-новите им продукти е т.нар. гласов или "умен" асистент. Статия на Bloomberg разкрива, че служители на технологичните компании не само имат достъп до записите, направени от тези устройства, но и ги преслушват. Така дори най-конфиденциалните ви лични разговори, които провеждате в своя дом, могат да се окажат проследявани, ако не сте достатъчно внимателни и говорите пред активиран гласов асистент.

Официално и трите компании признават, че звуковите записи се преслушват от хора, но с обяснението, че целта е да се подобри разпознаването на речта и повиши качеството на услугата. Но в същото време се оказва, че мнозинството от клиентите не знаят, че могат да са подслушвани.

Bloomberg съобщава, че е разговарял със седем души, които са преглеждали аудио файловете, направени от "умния" асистент Amazon Echo и услугата Alexa. Рецензенти обикновено транскрибират и анотират записите, за да помогнат за подобряване на системите за разпознаване на реч на Amazon.