"Голямото рок междучасие" на БНТ с награда за иновативен културен проект

Проектът предизвика истински фурор в социалните мрежи и върна към БНТ интереса на най-младата аудитория

снимка: БНТ1

снимка: БНТ1

Българската асоциация на работодателите в областта на културата и Граждански институт връчиха годишните награди „ПроКултура - 2017" за принос към разширяването на достъпа на младите хора до култура чрез иновативни проекти. Проектът на БНТ1 „Голямото рок междучасие" е носителят на приза в категория „Mедии". В мотивите на журито е отличен подходът на обществената телевизия да дава достъп на талантливи млади хора до изява пред широка публика, цялостния принос на проекта за приобщаване на подрастващите към стойностни културни феномени, приносът за развитие на партньорства между творческия сектор и младите хора, новаторството и вдъхновението на проекта.

БНТ продуцира телевизионната реализация на деветия сезон на конкурса „Голямо междучасие", който е създаден през 2008 година от Димитър Кърнев и членовете на група D2. Досега в уникалното музикално състезание са взели участие почти 500 младежки рок-групи, а през 2016 г., по инициатива на програмния директор на БНТ1 Севда Шишманова, се превърна в музикално риалити, което спечели симпатиите на хиляди зрители.

"Голямото Рок Междучасие" предизвика истински фурор в социалните мрежи и върна към БНТ интереса на най-младата аудитория", споделя Севда Шишманова. „Форматът показа, че расте поколение с изключителен музикален вкус и професионално ниво. Ученическите групи "разбиха" ефира и се оказа, че рок културата, наследена от родителите им, за тях е активна платформа. БНТ им даде шанс да я реализират пред най голямата публика - телевизионната" - смята програмният директор на БНТ1.