Големите петролни фирми се разбраха с Борисов и Караниколов

Чисто технологичен е проблемът да влезе в сила новия Закон за горивата, обясни икономическият министър

снимка: dir.bg

снимка: dir.bg

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с представители на Българската петролна и газова асоциация в Министерския съвет. Темата на разговорите бяха промените в Закона за горивата.

Влизането в сила на поправките в законопроекта бяха отложени с 6 месеца, а наредбата за закона трябва да е готова на 1 август, решиха вчера депутатите с приемането на промените в Закона за горивата на първо четене.

На брифинг след срещата министър Емил Караниколов обяви категорично, че правителството не прави компромис със Закона за горивата.

"Той е важен за фискалната политика. Необходим е за държавата и ще го има. Чисто технологичен е въпроса кога ще влезе в сила този закон, дали след 6 месеца или по-рано. Това ще реши парламентът", каза той.

Емил Караниколов обясни, че на срещата е станало ясно още, че има изготвени компромисни варианти от Камарата на строителите в България и Минно-геоложката асоциация, като те вече са качени на страницата на парламента за обсъждане.

"Тези искания покриват част от исканията и на малките търговци на горива. Предстои ми да се срещна и с тях, за да разговаряме и да направим необходимите уточнения по закона. Хубаво е, че исканията на бизнеса започват да се уеднаквяват. Така е много по лесно за нас да работим и да изпълним желанията на всички", каза още министърът.

Радско Стаменов от БПГА заяви, че законът е важен за всички в държавата. "Всеки трябва да си плаща данъците и ДДС. Ние стоим твърдо срещу борбата със сивия сектор", категоричен беше той.


Основното недоволство на малките търговци е изискването на висок уставен капитал - 20 хил. лв. за търговци на дребно, до 3 млн. за собственици на складове. Изисква се още банкови гаранции, както 10 хиляди налични оборотни бутилки във всяка малка бензиностанция или търговски обект.

С тези текстове малките търговци заявиха, че не са съгласни, обричат ги на фалит и са готови да облекат жълти жилетки и да вдигнат безсрочни мирни протести.