Гинка Върбакова: Активите на дружеството ми се оценяват на около 100 млн. лв.

Практиката е при такъв вид финансиране, да бъдат залагани акциите на дружеството

Гинка Върбакова, собственичката на "Интерком България", която купува ЧЕЗ и така индиректно предизвика оставка на енергийния министър Теменужка Петкова се показа публично за пръв път в интервю с Виктор Николаев по Нова телевизия.

Ако сделката за придобиване на ЧЕЗ бъде възпрепятствана, това ще е нарушаване на инвестиционния интерес, заяви тя.

"Нашето име беше обявено от една година като кандидат зае покупка на ЧЕЗ. И досега никой не ни потърси, за да ни попита кои сме", каза Върбакова. 

"Смяната на собствеността на ЧЕЗ не променя по никакъв начин услугата, която крайният потребител ще получава, нито цената, която ще заплаща", обеща още тя.

Бизнесдамата от Пазарджик беше категорична, че фирмата, която купува ЧЕЗ, е 100% нейна собственост. Тя заяви, че от 20 години е в частния бизнес, а от 10 години се занимава с енергетика, и в частност - с фотоволтаици. 

Запитана как банката си гарантира, че обезпечава парите, Гинка Върбакова отвърна: „Практиката е при такъв вид финансиране, да бъдат залагани акциите на дружеството, тоест това е напълно позната във финансовите среди практика”. Върбакова каза още, че активите на нейното дружество се оценяват на около 100 млн. лв., отбеляза, че работи с милиони и не е „Гинка от Требич“. Най-обидно било за нея, че името й станало нарицателно.
„Аз съм крайният собственик. Това се вижда от Търговския регистър. Крайният собственик в Търговския регистър съм аз”, каза и повтори Върбакова.


На въпрос защо чешката държава е избрала именно нейната компания, тя отговори така: „Не мога да кажа защо са избрали нас. Това беше една дълга и много сложна процедура, в която се изискваха много финансови документи, които да гарантират кои сме ние, какъв е нашият опит и какво можем да направим. По принцип при такъв вид финансиране, защото покупката на активите на ЧЕЗ ще стане с привлечено финансиране с банков кредит от международна банкова институция, която към момента, за съжаление, не мога да разкрия, защото има много строги клаузи за поверителност в договора ни”, заяви дамата.

Тя призна, че от 20 години познава енергийният министър Теменужка Петкова, която подаде оставката си, за да изчисти съмненията, посъветвана за това от премиера. Запознали се случайно, станали приятелки.  На въпрос дали Петкова е помогнала по някакъв начин в осъществяването на сделката за продажбата на ЧЕЗ, бизнесдамата отговори категорично:

„Цялата сделка се проведе под чешкото законодателство. Цялата сделка и разговори бяха в Прага и българското правителство, български министри или български политически лица не са имали абсолютно никаква информация за нея. Това е една частна сделка”, отбелязва Гинка Върбакова.