Германия осъмна с нова протестна партия - АЛФА

Проф. Бернд Луке (52 г.) стана основател на нов политически проект - протестна партия – АЛФА (Allianz für Fortschritt und Aufbruch или Съюз за напредък и ново начало).

Само преди две години,  април 2013 г., професорът оглави дясно-консервативната "Алтернатива за Германия" (AfD). На последните евроизбори тя изпрати седем депутати в Европейския парламент, сред които и Луке. 

Новата политическа формация сега обаче ще е върл конкурент на досегашната му партия. Причината да я загърби стана последният партиен конгрес на 4 юли, на който Луке бе освиркан. За председател бе избрана яростната му опонентка Фрауке Петри от крайно дясното крило на "Алтернатива за Германия". Смятаният за неолиберал Луке реши, че партията му поема по опасния път на неонацизма, и на 10 юли я напусна. Петри му поиска оставката като евродепутат, но Луке не я даде.

“Няма да ви изненада, че съм избран за лидер на АЛФА”, заяви снощи Бернд Луке пред журналисти в Касел, където бе основана новата политическа формация.

Сред съоснователите са 70 негови съмишленици, напуснали заедно с него "Алтернатива за Германия" и присъединили се към сдружението му “Будилник 2015”.

“Съзнаваме, че ни предстои много работа”, добави той и оповести, че вече имало 5000 души, готови да се влеят в редиците на АЛФА. Приети бяха устав и партийна програма. 

Сред приоритетите е съдбата на еврото. Луке, който е професор по макроикономика в университета в Хамбург и бивш член на партията на канцлера Ангела Меркел - ХДС, изрази позиция, че на Гърция трябва да се опростят дълговете. Досегашната политика по спасяването на Гърция е претърпяла пълен провал.

Луке и съидейниците му, сред които видни германски икономисти, са срещу еврото като общоевропейска валута. Това стана причина както "Алтернатива за Германия", така и АЛФА да бъдат наричани "антиевро-партии".

В преамбюла на партийната програма е записано:

"АЛФА беше основана, за да намира решения на предизвикателствата, пред които са изправени Германия и нейните граждани в един глобализиращ се свят. Като политическа партия ние ще сме на нивото на изискванията на едно многопластово и плуралистично индустриално общество, при което в повечето случаи няма лесни решения на глобални проблеми. Ние се обявяваме срещу политиката на популистките чернобели лозунги."

От сегашното ръководство на "Алтернатива за Германия", сред които и вицепрезидентът Александер Гауланд, пророкуват "нулев шанс" за просъществуването на АЛФА. Нямало кой да последва Луке, който бил изхвърлен от лидерството на предишната си партия, малко преди да я разгроми.

Фолкер Бек от представената в Бундестага екопартия "Съюз 90/Зелени" предупреди днес от страниците на в. “Ханделсблат” да не се подценява АЛФА, която, както "Алтернатива за Германия" и Националдемократическата партия (НДП), се намира в крайното дясно политическо пространство. Бек обвини Луке, че със създадената от него "Алтернатива за Германия" сам е събудил злите десни духове, които впоследствие са му отнели руля на един неуправляем кораб.

Според зам.-председателя на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Ралф Щегнер АЛФА е зачената като антидемократична партия. Бернд Луке се е провалил като политик, който с "Алтернатива за германия" е пожънал това, което сам е посял. Същата съдба щяла да сполети и новата му антиевропейска партия.

Дали е така, времето ще покаже.