Германия: Със "Северен поток 2" трябва да бъдат защитени и оправданите интереси на Украйна

Това заяви в понеделник германският министър на икономиката Петер Алтмайер

Целта на Германия по отношение на планирания нов газопровод "Северен поток 2" от Русия за Западна Европа е да даде възможност за частни инфраструктурни проекти, като същевременно бъдат защитени оправданите интереси на Украйна. Това заяви в понеделник германският министър на икономиката Петер Алтмайер, цитиран от агенция Ройтерс. 

Той говори на съвместна пресконференция с еврокомисаря по енергетика Марош Шефчович, който от своя страна заяви, че приветства ангажимента на германския канцлер Ангела Меркел да гарантира, че Украйна ще продължава да се възползва от таксите за транзита на природен газ. 

Трябва да се има предвид, че тръбопроводът, който е планиран от консорциум начело с руския енергиен гигант "Газпром", ще достигне до Германия през Балтийско море, заобикаляйки посреднически страни като Украйна и Полша, които ще загубят значителна част от досегашните приходи от транзитен пренос на природен газ. 

През миналата седмица страна ясно, че Финландия е предоставила окончателното си одобрение за тръбопровода "Северен поток 2", като ден по-късно и датският министър-председател Ларс Расмусен заяви, че Дания не може да попречи на неговото строителство.