Германия: Русия да предотврати хуманитарна катастрофа в Идлиб

Германия призова Русия да предотврати хуманитарна катастрофа в последната крепост на бунтовниците в Сирия - северозападната провинция Идлиб, докато силите на правителствения режим се готвят за офанзива там, предаде ДПА, цитирана от БТА.
    "Идлиб е толкова чувствителен въпрос, защото там живеят 3 млн. души", каза германският външен министър Хайко Маас на руския си колега Сергей Лавров. "Вече има прекалено много цивилни жертви в Сирия", посочи Маас и допълни: "Ние не искаме още хиляди цивилни да загинат".
    Първият дипломат на Германия настоя Русия да използва влиянието си върху сирийското правителство, за да предотврати унищожение.
    Министър Лавров изтъкна, че Русия потвърждава намеренията си да елиминира терористите в Сирия, докато силите на президента Башар Асад се готвят да отвоюват Идлиб от бунтовниците.
    "Задачата преди всичко е да елиминираме терористичните организации", като намаляваме риска за цивилното население, каза Лавров в Берлин.
    Срещата между двамата министри беше съсредоточена върху Сирия, най-вече върху обсадения регион на Идлиб, каза Лавров, определяйки Германия като "важен партньор" на Русия.
    Лавров увери, че Москва работи със сирийското правителство за създаване на условия за завръщането на бежанците по родните им места.
    Заседание на руско-германската междуведомствена работна група на високо равнище по въпросите на политиката на сигурност може да се проведе до края на годината в Берлин, каза още Лавров след разговорите си с германския си домакин. Групата не се е събирала от 2012 г.
    Работната група ще е полезна, тъй като ще обсъжда мащабни предизвикателства и заплахи, преди всичко тероризма, трафика на наркотици, организираната престъпност, разпространението на оръжия за масово унищожение, каза руският външен министър, цитиран от ТАСС.