ГЕРБ внесе в Конституционни съд питане за Истанбулската конвенция

Данаил Кирилов

Данаил Кирилов

След оспорваните дебати по Истанбулската конвенция, ГЕРБ е подготвило питане в Конституционни съд по този казус, което внесе.

Поставили сме въпроса за съответствието, като видяхте сериозния обем, в който бяхме комплектовали питането. Заедно с това сме приложили всички получени становища в НС досега, както положителни, така и отрицателни. Това обяви председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

Той уточни, че там са изложили и техните аргументи, за да бъде представена максимално обективно ситуацията пред конституционните съдии. Изяснили са също така споровете, свързани с понятията, и смятат, че КС ще даде най-обективното заключение за Истанбулската конвенция, посочи Кирилов. 

Смятам, че са 2 вероятно вариантите - КС да приеме, че Истанбускат конвенция съответства на конституцията, т.е. допустима е ратификацията, а вторият - обратното, че ИК противоречи на конституцията. Не искаме да коментираме на този етап бъдещи евентуални промени в конституцията, коментира председателят на правната комисия.