Георги Коритаров: Усещането в Париж е като при атаките срещу кулите в Ню Йорк

Пожарът в Нотр Дам трябва да е повод за здрависване на православието и католицизма в условията на едно символно нещастие

Георги Коритаров

Георги Коритаров

"Потресаващи бяха кадрите, които всички видяха вчера във Франция. Включвайки си приемника, попаднах точно на най-ярките пламъци, които бяха обхванали парижката катедрала Нотр Дам. Трудно е да се описва с думи, но за първи път огромно количество обществени деятели, политици и анализатори говореха много искрено, с неподправена емоция и с едно усещане за цивилизационен разлом. Нещо се случи с човешката цивилизация, имаше някаква промяна и подтик към търсене и избиране на нова посока. Това не е само метафора, както и усещането у мнозина, които за първи път виждаха тези кадри. Усещането, че сякаш ни връщат с 18 години назад, само че в Ню Йорк на 11-ти септември. Тогава имаше същото усещане – че светът губи нещо необратимо с атаката срещу кулите близнаци и това". Това заяви в предаването си "Свободна зона" по Тв Европа Георги Коритаров по повод пожара във френската катедрала Нотр Дам.

"Далеч съм от мисълта, че може да има пряк паралел между терористичните атаки в САЩ и това, което се случи в Париж. Най-малкото, френските разследващи органи трябва да кажат първи на глас пред цял свят какви са причините за този пожар. Онова, което е повод за сравнителен анализ е, че след 11-ти септември администрацията на тогавашния президент Джордж Буш – Младши пое по пътя на възмездието, на войните и на ефектните краткосрочни по своето омайване победи, които днес бележат регрес. Талибаните, прогонени през 2001 г., сега водят преговори с американците и са на път да се върнат в управлението. Саддам Хюсеин, който беше свален и водеше светска война срещу аятоласите в Иран, вече го няма, а Ирак е функция от политическата воля на Ислямската република", допълни журналистът. 

"Това, което се случи в Париж, е истинска трагедия за Християнския свят. Много ми се иска това, което се случи в Париж наистина да е един човешки и християнски повод за истинска солидарност – и на източното православие, и на католиците, поглед един към друг и здрависване в условията на едно символно нещастие. Иска ми се не просто да си протегнат тъка и да тръгнат един към друг, защото флагът при подобен тип нещастия е много особен и той не трябва да бъде захвърлен. Това е призив: „обединете се“, а защо е и да се върнете към този красив мултикултурализъм, който да събере в едно солидарността, съчувствието и взаимната помощ не само на християнската вяра, а и на онова светско човечество, което виждаше в символа на катедралата „Нотр Дам“ емблема на човешкия прогрес, мечтите, а солидарността и на светлината към доброто", каза още Георги Коритаров.