Георги Харизанов: Около БПЦ миризмата на рубли започна да става твърде натрапчива

И опрощаването, и разсрочването на дълговете на вероизповеданията са правилна, но половинчата мярка, защото няма да сложи край на чуждото финансиране, смята анализаторът

Георги Харизанов

Георги Харизанов

И опрощаването, и разсрочването на дълговете на вероизповеданията са правилна, но половинчата мярка. Това мнение изказа анализаторът от Института за дясна политика Георги Харизанов в ефира на БНР. Според него основната цел и на двете действия е държавната субсидия да започне да бъде получавана от тази година, а не да бъде запорирана заради задължения към НАП.

„Половинчата – защото никой не отваря дума за втората половина от упражнението, а именно забраната и криминализирането на финансирането от чужбина на българските вероизповедания. Без тази мярка дали ще опрощаваме, или ще разсрочваме … То ще е правилно, защото те ще започнат да получават държавна субсидия от България и да не са изцяло зависими от чуждо финансиране, но ще е половинчата, защото чуждото финансиране няма да бъде забранено“, изказа мнение той в предаването „Преди всички“. По думите му мълчанието на патриотите по този въпрос прави силно впечатление.

Харизанов отбеляза, че сред основните противници на забраната на външното финансиране е Българската православна църква:

„Защо Българската православна църква е противник на тази забрана? Какво външно финансиране ползват? От кои държави? За какво го ползват? … Миризмата на рубли започва да става твърде натрапчива около БПЦ. И това няма нищо общо с настройването на общественото мнение срещу мюсюлманското вероизповедание“, подчерта Харизанов.

Според него съобразяването с обществените реакции не е проблем, който трябва да бъде иронизиран: „Българите устойчиво избират ГЕРБ, откакто тази партия я има. Не съм сигурен, че на обществото не му харесва управляващите да се вслушват в мнението на обществото и да променят решенията си, а не да управляват на инат“.

Анализаторът подчерта, че мнозинството трябва да е по-прецизно в предложенията на малките партии, които приема и които е склонно да подкрепи. Според него въпросът за преференциите е бил категорична грешка.

Харизанов коментира и лансираните хипотези за коалиция ГЕРБ – ДПС.

Който говори за коалиция ГЕРБ – ДПС, може да отиде в Кърджали и да види на място как функционира тази коалиция в Общинския съвет –ще остане очарован. Изключително забавно е положението там. Тезата за коалиция ще се изпари доста преди да наближи самия град, аргументира позицията си Георги Харизанов.