Генерал Бен Ходжис: Сръбският президент е под огромен натиск от Москва

Сърбия не трябва да става нова Куба или Венецуела в Югоизточна Европа

Ходжис твърди, че Москва често не се съобразява с Вучич

Ходжис твърди, че Москва често не се съобразява с Вучич

. Бившият главнокомандващ войските на САЩ в Европа Бен Ходжис счита, че водещата роля в разрешаването на косовския проблем трябва да е на САЩ, които трябва да организират „нов Дейтън“. Той написа това в статия, публикувана в неговия блог под заглавието „Нови подход към Сърбия и Косово“, предава руската агенция EA Daily.
По неговите думи, в сътрудничество с ЕС и НАТО, САЩ трябва да предприемат „редица добре координирани мерки“, които биха довели Белград и Прищина до компромис.

Според Ходжис, такъв подход би осигурил на президентите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич необходимото политическо пространство, в което те, „защитени от външен натиск“, биха могли да стигнат до „трудни, но необходими компромиси“.

„Но това ще бъде възможно, само ако проявим такава степен на отговорност, както по време на преговорите в Дейтън, които в крайна сметка доведоха до несъвършен, но дългосрочен мир в региона на Западните Балкани“, цитира думите на Ходжис телевизионният канал РТС.
За успеха на цялото това мероприятие, според мнението на американския генерал, е нужно участието на високопоставен дипломат от ранга на Ричард Холбрук.

Ходжис съветва да се използва опита от решаването на спора между Македония и Гърция около името на македонската държава, но при това предупреждава, че косовският въпрос е „много по-сложен“ и е възможно неговото разрешаване да изисква повече усилия.
При това той подчерта, че Вучич трябва да получи „стратегически варианти“ за Сърбия, които ще превърнат страната в „стабилизиращ фактор в региона“, а не „нова Куба или Венецуела в Югоизточна Европа, т.е. държава-сателит на Кремъл“.

Според военния, Вучич е „под огромен натиск от Москва“, тъй като след обявяването на независимостта на Косово през 2008 година Белград е почувствал необходимост да се обърне към Русия за подкрепа в Съвета за сигурност на ООН.
Ходжис твърди, че Москва често не се съобразява с Вучич, като му оказва натиск чрез „духовенството, маргинални профсъюзи на активния състав на полицията и армията и други обществени организации, които считат, че Сърбия ще загуби, ако признае независимостта на Косово“.
Американският дипломат Ричард Холбрук, докато е на поста заместник-държавен секретар на Уорън Кристофър от 1994 година, се занимава с разрешаването на конфликта в Босна и Херцеговина и е един от авторите на Дейтънския мирен договор, подписан през 1995 година. През 1996 година Холбрук напуска доброволно поста си.