Гърция бави пенсиите на повече от 1800 българи

Властите обаче отричат да има дискриманация по отношение на сънародниците ни

Бисер Петков

Бисер Петков

Гръцките институции бавят изплащането на пенсии на над 1800 български граждани, които имат осигурителен стаж там. Това се разбра от отговор на министъра на труда Бисер Петков по време на парламентарния контрол, посочва "Дневник".

Проблемите на българите са два - за 908 души Гърция бави потвъждаването на информацията за осигурителния стаж, а на 933-ма е спряла изплащането на вече отпусната пенсия, уточни министърът.

По думите му гръцката страна оправдава забавянето на потвърждението за стаж с огромния брой напуснали служители в системата, а също и със започналата в началото на годината радикална реформа, която слива всички осигурителни фондове в един, каза Петков. Спирането на вече отпуснати пенсии пък е по закон от март 2013 г., който изисква наличие на гръцки осигурителен номер от всички граждани на ЕС, работили в Гърция. Получаването му става лично или чрез пълномощник, но не и по пощата, а освен това се изисква и адресна регистрация на територията на Гърция, поясни министърът. Всичко това затруднява българите, които вече не живеят там.

Гръцките власти са обещали до ноември да е готов електронният регистър, който значително да ускори обработката на информацията. Те отричат да има дискриминация спрямо българите, защото и за гръцки граждани отпускането на пенсията се бавело с по около 2 години, съобщи Петков.

По данни на министерството общо 4780 са отпуснатите гръцки пенсии на българи. Парите се превеждат направо по техни сметки и затова държавата няма информация дали има забавяния.