Стефан Гамизов: Половината от парите за сделката за ЧЕЗ идват от офшорни фирми, свързани с Русия

България е единствената държава в ЕС, която предоставя незаконна държавна помощ за фотоволтаични централи.

Енергийният експерт Стефан Гамизов написа преди минути във "Фейсбук":

Дали да не започна с новината от Чехия от преди малко, че половината от парите за сделката на г-жа Върбакова идват от офшорни фирми, свързани с Русия и част от тези фирми са описани в Панама пейпърс? Не! Нека е друго, а вие ще се сетите...

Май излиза от думите на г-жа Гинка Върбакова, че приятелството, което е имала и има с г-жа Теменужка Петкова, най-малкото обяснява, защо България е единствената държава в ЕС, която предоставя незаконна държавна помощ за фотоволтаични централи. Формулата е ясна: Министър приятел+23MW фотоволтаична централа+незаконна държавна помощ=ИМАМ 100 милиона лева!!! Послме имам и ЧЕЗ България... Но това вече с който трябва и няма да кажа кой е той! Сам съм, други няма".

Вчера Гамизов писа: "Дезинформацията за моя евентуална кандидатура за енергиен министър. Макар да разбирам, защо ги е страх от едно такова развитие на нещата, защото биха се сблъскали с непреклонна решителност да се сложи край на руските енергийни грабежи, както и да започне връщането на милиарди левове незаконна държавна помощ от т.нар “американски централи” с руски лобисти, “зелени” централи построени с пари от корупция, когенерации, които не били на Ковачки и са фалшиви когенерации, пълно разкриване на лъжите на ЧЕЗ за направени инвестиции, блокиране на прехвърляне на активите на ЧЕЗ България на реално неизвестно кой, но свързан с Русия, прекратяване за часове на корупцията в държавната енергетика, както и бързо форсиране на алтернативни доставки и добив на природен газ, то трябва да подчертая: Гамизов енергиен министър е фалшива новина и дезинформация! Ако не е, то това ще е най-голямата изненада в България от години насам, защото ще значи, че е решено да се спре да се краде в енергетиката".