Футболен "Грекзит" заплашва Гърция заради екшъна на терена в Солун с руския милионер

След непризнат гол в последните секунди собственикът на клуба от Солун Иван Савидис нахлу на терена въоръжен

Иван Севидис

Международната футболна федерация (ФИФА) е поискала от Гърция да реши проблемите си във футбола, съобщава ekathimerini.com. Според информацията от организацията са заплашили страната със замразяване на членството й.

От ФИФА са осъдили остро действията, довели до прекратяването на мача между ПАОК и АЕК. След непризнат гол в последните секунди собственикът на клуба от Солун Иван Савидис нахлу на терена въоръжен.

Скандалът привлече вниманието на медиите по света. В центъра на репортажите се озова тъкмо Савидис, който е добре позната и влиятелна фигура в страната. (През 2013 г. "Форбс" го постави сред 30-те най-богати руснаци. Миналото лято една от компаниите на Савидис придоби на търг три вестника за общо 3.58 млн. евро. Освен това притежава пристанището в Солун, както и хотелска верига.)

В края на мача при 0:0 гол на ПАОК не беше зачетен заради сигнал за засада. Последваха бурни протести, а собственикът на домакините излезе на терена и прикани футболистите си да напуснат игрището, но играч от тима направи жестове да се успокои.

След кратка суматоха Савидис излезе, но отново се върна на терена, придружаван от охраната си. Този път той беше без палтото си и се видя, че на колана си има пистолет.

Впоследствие министърът на спорта в Гърция поиска да се вземат строги мерки. Футболното първенство беше спряно. Местната прокуратура започна разследване и издаде заповед за задържането на Савидис и още четирима мъже. Медиите в страната припомнят, че на футболните мачове в Гърция е забранено дори и на полицаите да са с оръжие.

ФИФА е информирала гръцката федерация, че може да бъде извадена от международните турнири, ако компетентните органи не вземат подходящите мерки. Крайната цел е да се изкорени насилието и да се гарантира спокойното провеждане на вътрешните първенства.

В становището се посочва, че ФИФА следи отблизо развоя на скандала. Преди ден гръцкото правителство се намеси и прекрати първенството за неопределено време.

Заместник-министърът на спорта в страната Георгиос Василиадис заяви, че не се притеснява от евентуален "футболен Грекзит". Той изтъкна, че няма да отстъпи в исканията си собствениците и ръководителите на клубове да променят поведението си. "Всички те имат отговорности", посочи Василиадис.

Днес той ще организира среща с ръководството на Суперлигата.