Франция: ЕС трябва да се подготви за Брекзит без споразумение

Споразумението за напускане е единственото възможно споразумение, заяви френската министърка по европейските въпроси Натали Лоазо

 Постигнатото с Лондон споразумение за излизане на Великобритания от ЕС е единственото възможно споразумение и ЕС трябва да се подготви за Брекзит без споразумение, заяви в Брюксел френската министърка по европейските въпроси Натали Лоазо, цитирана от Франс прес.
    "Споразумението за напускане е единственото възможно споразумение", предупреди тя при пристигането си за среща с колегите си от ЕС след вчерашното решение на британския премиер Тереза Мей да отложи насроченото за днес гласуване по това споразумение в парламента.
    Мей започна обиколка на европейски столици в опит да получи нови отстъпки от 27-те, за да убеди парламента си да подкрепи сделката за Брекзита преди срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък в Брюксел.
    "Много сме обезпокоени от отлагането на гласуването. Направихме много отстъпки, за да се стигне до това споразумение и не носим отговорност за британската политическа ситуация", подчерта тя.
    Европейските лидери ще обсъдят тази ситуация на срещата си на върха на 13 и 14 декември и "нашата отговорност е да се подготвим за вариант без споразумение, защото тази хипотеза е възможна", каза Лоазо.
    "Много съм обезпокоена. Брекзит без споразумение е много лоша новина за Великобритания и това ще има последици за Франция", заяви тя, като увери, че Париж е готов да се справи с тези последици.