Франс Тимерманс е кандидатът на ПEС за председател на ЕК

Или ще станем господари на собствената си съдба, или ще се превърнем в роби на събития извън нашия контрол.

Първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс беше избран за кандидат на Партията на европейските социалисти за председател на институцията след предстоящите догодина европейски избори. Това решение беше взето официално на конгреса на партията на европейските социалисти в Лисабон.

"Изборите през май, приятели мои, не са обикновени избори, предава БНР. На тези избори е заложено толкова много, колкото и през 1979 г., когато за първи път Европа е гласувала на преки избори за ЕП. Тези избори са за душата на Европа. Защото изборът, който е поставен пред нас е дали да продължим да се основаваме на демокрацията, върховенството на закона и уважението към основните човешки права. Или да се върнем към управлението чрез сила.", заяви Тимерманс след избора си и допълни:

"Миналото е наш учител. Но миналото не трябва да бъде наше бъдеще, иначе ще се загубим. За бъдещето трябва да мислим, защото светът се променя със светлинна скорост. Няма обичайни практики, няма "нека бъде така, остави го". Или ще станем господари на собствената си съдба, или ще се превърнем в роби на събития извън нашия контрол. Това трябва да разберем като европейци."

На конгреса на ПЕС, преди гласуването, Тимерманс изрази мнение, че е крайно време България да бъде приета в Шенген, тъй като е свършила страхотна работа и е изпълнила всички условия. 

Основен конкурент на Франс Тимерманс за поста в ЕК е Манфред Вебер от Европейската народна партия.  Тимерманс е близък политически съюзник на настоящият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер, който се надява да наследи, и в момента отговаря за върховенството на закона. Той е инициатор на наказателните процедури срещу Унгария и Полша - страни, в които Европейската комисия смята, че е поставено в опасност върховенството на закона и че се нарушават правата на ЕС.

57-годишният Тимерманс е син на холандски дипломат и говори седем езика. Израснал е в Париж, Брюксел и холандския град Херлен. Учил е френска литература, политика и европейско право в Холандия и Франция. През 2014 г., преди да се присъедини към еврокомисията, беше външен министър на Холандия.