Филм разкри как 15 български войници удържат кметството на Кербала срещу щурм на хиляди фанатици (ВИДЕО)

Това е една от най-големите битки на полски и на български войници след Втората световна война, която опитаха да скрият от нас

Светослав Пинтев

Копродукцията на Полша и България “Кербала”, излязла у нас през март 2015 г., разкри едва тогава една повече от десетилетие потулвана истина за героизма на българските войници в Ирак.

Да я припомним днес, на петнадесетата годишнина от трагедията в база "Индия. 
 Филмът е страшен с реализма си, но още повече с разкритието как крият от нас истината. 

“Кербала” е военен екшън, вдъхновен от истински , но неогласен  случай от 2004 година, при който полски и български войници в продължение на няколко денонощия, оставени без провизии и подкрепление, отблъскват атаки на хиляди иракски бунтовници-фанатици, нападащи на Кметството (Градския съвет) на Кербала

Те са въоръжени до зъби и

атакуват като бесни кучета 

Това е една от най-големите битки на полски и на български войници след Втората световна война. 
 Американците по-късно решават, че заслугите за отбраната на кметството ще се припишат на обучената от тях иракска армия.Която изобщо не се появява в Кербала.

Остават въпросите-

кой и защо покри това голямо сражение от българската общественост?

Защо военните части на другите съюзнически държави, начело със САЩ, не оказват своевременна подкрепа на обсадените български и полски войници. Можеше и никога да не научим за мащабите на тази битка, ако в Полша не бяха решили да я екранизират.
Слоганът на филма е “истинска история за истински герои”.

В сюжета плътно е залегнала фактологията от

героичната отбрана на Кметството (Градския съвет) на Кербала

В продължение на години, истината за случилото се през тези 4 априлски дни на 2004 г., не е разгласявана, както казахме. 

Освен историческите факти, е предадена и човешката история на войниците, които попадат в ситуация, за която не са подготвени, но се справят по най-добрия възможен начин. 

“Никой не ни е казал какво да правим”, споделят един с друг полският и български командир.Разбира се, във филма са добавени персонажи и случки, плод на художествена измислица, но основната линия е абсолютно автентична.

В главната роля на командира на българския отряд бе актьорът Христо Шопов. Той е избран за ролята без кастниг по специалното настояване на режисьора. 
Ролята на полския командир се изпълняваше от един от водещите полски актьори Бартоломей Топа (Traffic Department, The Dark House, The Wedding). В една от главните роли е и немският актьор от иракски произход Атер Адел, придобил известност с ролите си във филма Jack (състезателна програма в Берлинале, 2014) и сериала Homeland, носител на множество награди Златен глобус и Еми.

“Кербала” е заснет в специално построен декор край Варшава и на локации в Йордания. В екипа на филма участват и много български професионалисти, сред които костюмни дизайнери, каскадьори, консултанти и др.
Филмът е разпространен в Полша през . като се превръща в национален бокс офис хит, постигайки резултати близки с мащабни продукции като “Еверест” и “Малкият принц”.


.