Филм за Христо Явашев откри 23-ия „София Филм Фест”

Специален гост в столицата е полският режисьор Кшищоф Зануси

Христо Явашев

Христо Явашев

С филм за световноизвестния скулптор и авангардист с български корени Кристо Явашев започва „София Филм Фест” тази година. Режисьор на „Да ходиш по вода” е Андрей Паунов. Лентата разказва за арт инсталацията „Плаващите кейове”, които Явашев построи през 2016 г. на италианското езеро Изео. 

"Да ходиш по вода" не е филм за човек, който поставя себе си на пиедестал, казва Андрей Паунов. В продължение на година и половина той работи отблизо с Явашев. „Той е наистина прекрасен, изключително отворен, усмихнат човек, за който се носят странни легенди в България”, споделя Паунов. 

Специален гост на „София Филм Фест” е полският режисьор Кшищоф Зануси, който кацна в България днес. Той ще получи наградата на София за принос към киното. Зрителите ще имат възможността да гледат най-новата му творба "Етер". За пръв път пред българската публика ще бъде представен филмът "Зелената книга" - лента с „Оскар” за най-добър филм.

„За нас този филм е значим, преди всичко с участието на българския актьор Димитър Маринов, който ще бъде специален”, каза Стефан Китанов. Маринов ще представи и филма "Снимка с Юки", в който изпълнява една от главните роли.