Феноменален спектакъл на небето - супер синя кървава Луна

Този природен феномен не е наблюдаван от 150 години

Нощното небе на 31 януари ще поднесе рядък троен спектакъл - суперлуна, синя луна и пълно лунно затъмнение. Природният феномен, на който ще станем свидетели на 31 януари, е наречен "Супер синя кървава Луна" и не е наблюдаван от над 150 години. Рядкото застъпване на астрономически явления ще даде възможност на учените да разберат повече за еволюцията на лунната повърхност, съобщава сайтът Спейс.

Пълната луна се нарича суперлуна, когато се намира на по-малко от 364 000 километра от Земята. Синя луна се нарича второто пълнолуние в рамките на един календарен месец. Съвпадащото с него пълно лунно затъмнение ще придаде на естествения спътник на Земята червеникав оттенък, заради който Луната се нарича кървава.

Лунното затъмнение ще продължи 3,5 часа, като пълното ще е 77 минути. То ще е пълно над страните от Тихоокеанския басейн - от Аляска и Северозападна Канада до Централна и Източна Азия, Индонезия, Нова Зеландия и Австралия. Тъй като ще е посред нощ, в зависимост от това откъде се наблюдава, ще е или на 31 януари, или на 1 февруари.

Лунното затъмнение ще е частично над Централна Северна Америка, Западна Азия, Индия, Близкия изток и Източна Европа, пише сайтът Спейс. От Северна Америка ще го наблюдават сутринта на 31 януари, а от противоположната част на света - когато Луната изгрява.

Според астролозите първото лунно затъмнение за годината ще се случи в знака на Лъва. Според тях седмицата, в която се случва затъмнението, не е подходяща за взимане на важни решения и пристъпване към действия или към нови инициативи. Това е време, в което като с прожектор се осветяват теми и ситуации, които са стояли по-скрити и сега ви се дава възможност да ги наблюдавате, за да сте в състояние след това да вземете най-правилните решения.