Фандъкова: Днес е намерено злато на разкопките на пл. "Св. Неделя"

На улица „Московска“ е открита късноантична гробница със стенописи

След разкриването на 3000 монети през годините на разкопките на пл. "Св. Неделя", днес е намерено и злато. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, след като инспектира разкопките при площад „Св. Неделя“ в столицата. По думите ѝ монетите се съхраняват в Музея за история на София.
„Днес приключват проучванията на терена на пл. „Св. Неделя“, свързани с късноантичния период. Вече четвърта година Столична община финансира проучванията на останките от тази епоха. Изключително съм благодарна на екипа, който работи тук вече четвърта година, много професионално“, каза Фандъкова. По думите ѝ за Столична община са важни останките от сградите.

„Работи се на територията на почти 1 декар“, коментира Фандъкова.
„Освен тези добри новини днес и една прекрасна новина, която е от снощи. При ремонта, реконструкцията на тротоара на улица „Московска“ беше открита една късноантична гробница със стенописи. Днес направихме оперативка. Дадохме задача на археолозите да започнат проучванията на гробницата на терена“, каза тя и поясни, че целият площад около „Св. Ал. Невски“ и около „Св. София“ е стъпил върху археологическо богатство.