Фамилията на Крум Зарков - с евтини апартаменти в Балчик

Тече проверка относно “произхода на средствата за придобиване на недвижими имоти на значителна стойност" на депутата

Крум Зарков
Четири апартамента в Балчик, с обща квадратура от 243 кв. м. притежават родителите на Крум Зарков. Това става ясно от проверка на имотното състояние на свързаните с депутата от “БСП за България” лица. Родителите на Зарков - журналистката Анна Заркова и хирурга Костадин Зарков, притежават имотите, заедно с друга семейна двойка - Станимир и Камелия Цветанови.

Единият от имотите - апартамент от 67.70 квадрата е продаден на Анна Заркова и Камелия Ванчева-Цветанова през 2008-а година за 9 000 лева - с почти 300 лева повече от данъчната оценка. Продавач е фирмата “АГРОПРОГРЕС - В.ТЪРНОВО” ЕООД. Според запознати, цената на имот в региона по онова време се е движела по около 1600 лева на квадрат. Тоест - Заркова и Цветанова са  закупили имота на около десет пъти по-ниска цена.

Същата фирма продава на Заркова през 2007-а апартамент от 60.30 кв.м. за 17 500 лева или за близо 290 лева на квадрат.

Вероятно в закупените имоти са направени ремонтни дейности и преустройства, защото години по-късно двете семейства включват поредица от нови сделки, свързани със същото място в Балчик, пише topnovini.bg

През ноември 2011-а Станимир и Камелия Цветанови продават на Анна Заркова 7/10 идеални части от близо 59 квадрата от съседен апартамент срещу 15 600 лв - средно по 264.40 лева на квадрат. Ако направим сравнение със средните пазарни цени за региона - около 7 пъти под тях.

Няколко месеца по-късно е сключен договор за доброволна делба между родителите на Крум Зарков и семейство Цветанови. Предмет са апартамент от 92.50 кв.м., изба от 11.07 кв.м., апартамент от 35.05 кв.м.,  изба от 12.40 кв.м., апартамент от 74.50 кв.м., изба от 6.50 кв.м. и апартамент от 39.10 кв.м. След делбата апартаментите от 92.50 кв.м и 39.10 кв.м остават за Заркови.

По времето, по което се случват сделките Анна Заркова е репортер и шеф на криминалния отдел във вестник “Труд”. Проверка в регистрите към днешна дата обаче показва друго - майката и бащата на народния представител Крум Зарков са изключителни собственици на четирите апартамента, а семейство Цветанови са само съделители. Към момента няма данни защо са вписани като такива и какъв е произходът на средствата, с които имотите са закупени.

Върховна касационна прокуратура възложи на КПКОНПИ и НАП проверка по изнесените през миналата седмица данни относно “произхода на средствата за придобиване на недвижими имоти на значителна стойност от народния представител Крум Зарков”. Резултатите все още не са известни.