Европейският парламент иска прекратяване на проекта „Северен поток 2“

ЕП „подкрепя скорошното завършване на формирането на интегриран Европейски енергиен съюз

Европейският парламент счита за необходимо да бъде прекратен проекта за строителство на газопровода „Северен поток 2“, се казва в одобрен във вторник доклад на ЕП „За политическите отношения между Европейския съюз и Русия“, предава ТАСС. „ЕП подчертава, че в момента ЕС е главният търговски партньор на Русия и че Съюзът ще запази своята позиция на ключов икономически партньор в обозримото бъдеще. Но в същото време той посочва, че газопровода „Северен поток 2“ засилва зависимостта на ЕС от доставките на руски газ, което поставя под заплаха вътрешния пазар на ЕС и нейните стратегически интереси и затова трябва да бъде спрян“, се казва в текста на доклада.
В същото време ЕП „изразява съжаление по повод политиката на Русия, изразяваща се в използването на нейните енергийни ресурси в качеството на политически инструмент за оказване, поддържане и усилване на своето политическо влияние и натиск над зона, която Русия счита за своя сфера на влияние. А също така за въздействие над крайните потребители“.

При това ЕП „подчертава, че никакви нови проекти не трябва да бъдат осъществявани без предварителна юридическа оценка и тяхното правово съответствие със законодателството на ЕС и съгласуване с политическите приоритети“. В документа също така се отбелязва, че ЕС „остава ангажиран със завършването на проекта за създаване на Европейски енергиен съюз и задачата за обезпечаване на диверсификация на своите енергоресурси“.

„ЕС трябва да говори с един глас и да демонстрира устойчива вътрешна солидарност по отношение на енергийната сигурност. Силната зависимост на ЕС от изкопаемите горива подкопава изработването на балансиран, последователен и основан на европейските ценности подход спрямо Русия“, се казва още в документа. В него се изказва мнение, че „трябва да се създаде по-надеждна и по-стратегическа енергийна инфраструктура в Европейския съюз, неговите страни-членки и в страните от Източното партньорство, за да се увеличи тяхната устойчивост към руските хибридни действия“. ЕП „подкрепя скорошното завършване на формирането на интегриран Европейски енергиен съюз, който в бъдеще ще включва източните партньори“, се казва в документа.