Европарламентът осъди незаконните арести в Турция, настоява за отмяна на извънредното положение

Правата на човека, демокрацията и принципите на правовата държава да са ключови теми в предприсъединителните средства за Турция

Европейският парламент прие днес резолюция, в която осъди стотиците случаи на задържане на граждани, извършени от турските власти, за да потушат критиката срещу военната офанзива на Анкара в Африн (Сирия). Евродепутатите осъдиха задържането на журналисти, дейци, лекари и други граждани, възразили срещу турската военна намеса в сирийския район под кюрдски контрол, предава БТА. 

Извънредното положение, обявено след неуспешният опит за военен преврат на 16 юли 2016 г. в Турция, се използва за допълнително потискане на законната и мирна опозиция, се посочва в резолюцията. ЕП настоява за отмяна на извънредното положение, въведено в Турция, за незабавно и безусловно освобождаване на всички задържани за упражняване на свободата си на изразяване на мнение и сдружаване, включително германския журналист Дениз Юджел и четиримата журналисти от вестник "Джумхюриет". 

ЕП призовава за оттегляне на обвиненията срещу финландско-турската гражданка Аяла Албайрак, осъдена задочно, както и за освобождаването на Осман Кавала. Евродепутатите очакват оттегляне на всички обвинения срещу председателя на "Амнести интернешънъл" за Турция Танер Кълъч. ЕП настоява Анкара да спазва Европейската конвенция за правата на човека, в която ясно се отхвърля смъртното наказание. 

В документа се предлага предприсъединителните средства за Турция да бъдат обвързани с условия за подобрения в областта на правата на човека, демокрацията и принципите на правовата държава. 

Неджми Али (АЛДЕ, България) заяви, че е необходим по-балансиран подход към състоянието на човешките права в Турция. Погрешното възприемане и лошата преценка на фактите могат да създадат доста негативна картина на турското общество. Не трябва да забравяме, че Турция изпълнява основна роля за справянето с бежанската криза чрез предоставянето на убежище на милиони хора. Въпреки че този процес е организиран само въз основа на съвместно изявление на ЕС и Турция, той допринася ефективно за защитата на външните граници на Съюза. Това се наблюдава в Югоизточна Европа и особено в моята страна България, добави той, цитиран от пресслужбата на ЕП. 

През ноември 2016 г. евродепутатите призоваха за временно замразяване на преговорите за членство с Турция. Разговорите за присъединяване на Турция към ЕС трябва да бъдат прекратени, ако предложените промени в конституцията продължат, тъй като те са в противоречие с изискванията за членство в ЕС, заявиха евродепутатите през юли миналата година.